реклама партнерів:
Головна » 2016 » Лютий » 5 » Хто ж перейменує вулиці Ніжина?
20:50
Хто ж перейменує вулиці Ніжина?
Хто ж перейменує вулиці Ніжина? Перейменування вулиць з кожним днем стає для жителів Ніжина все більш болючим. Тепер час хвилюватися прийшов і міському голові Анатолію Ліннику. Після того, як депутати міськради майже рік не могли дійти згоди щодо декомунізації і зміни радянських назв, право і обов’язок зробити це перейшло до нього. Але не надовго. Вже 21 лютого питання про перейменування вулиць переходить до голови Чернігівської обласної державної адміністрації. А от наскільки ми зможемо вплинути на його рішення – це вже зовсім інше питання.
Про зміну радянських назв почали говорити ще в 2013 році. Сергій Зозуля, керівник Північно-Східного регіонального відділення Центру пам’яткознавства НАН України, який очолює комісію по перейменуванню вулиць і готував відповідні пропозиції, вже давно надав для обговорення пропозиції назв. Але до реальних дій, з боку тих же депутатів і керівництва міста, справа до цього часу не дійшла.

В черговий раз про перейменування вулиць говорили в середу, 3 лютого, на черговому засіданні комісії з питань з майнових та житлово-комунальних питань, транспорту, зв’язку та охорони здоров’я. І справа якраз в тому, що лише говорили.

Ніжинські науковці, Сергій Зозуля і Геннадій Дудченко в черговий раз нагадали про терміни визначені для перейменування, про можливість самостійно визначити, які назву обрати для вулиць і, що мабуть найважливіше, можливості здійснити його за мінімальних фінансових витрат.

Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» чітко вказує на відсутність стягнення будь-яких адміністративних зборів, пов’язаних зі змінами назв у межах дії «декомунізаційного» законодавства, а от якщо перейменування відбуватиметься не в межах цього закону (після 21 травня), – доведеться платити і в міграційній службі, і в податковій, і в бюро інвентаризації. Заступник міського голови Ігор Алексєєнко, озвучив ті пропозиції, які надходять від самих мешканців міста, щодо назв, які б вони хотіли отримати для своїх вулиць. Обговорювалися і пропозиції від політиків, зокрема партії «Свобода».
Вцілому проект по перейменуванню вулиць давно готовий. Справа за малим – провести громадські слухання, тобто поговорити з самими жителями вулиць і розповісти їм чому їхні вулиці перейменовують та пояснити, хто чи що стоїть за тими назвами, які вулиці отримають. Меншою мірою це стосується повернення історичних назв, але і для них теж обговорення потрібне. І другий крок – підпис міського голови під відповідним розпорядженням. І все.

Є, щоправда один важливий момент, який озвучив нотаріус Олег Вікторович Кузьменко. Якщо громадських слухань не буде проведено, будь хто, будь-який житель міста зможе подати позов на міського голову до суду і, швидше за все, виграє. Але часу для цього зовсім мало – 2 тижні. Тому комісія дала доручення міському голові провести такі слухання залучивши вуличні комітети і місцевих депутатів, адже останні обирались саме від окремих районів міста і мають працювати зі своїми виборцями.

Дивує позиція самого міського голови Анатолія Лінника. Доки цю проблему мали вирішувати депутати, він постійно їм нагадував про потребу перейменувати вулиці. Коли ж вирішення цього питання потрапило до сфери його діяльності – повна тиша. З 21 листопада не пролунало жодного слова, жодної заяви щодо його планів по перейменуванню вулиць, так само як немає і жодних дій. Цього разу Анатолій Лінник також просто слухав і мовчав, свою позицію в даному питанні не озвучив. Більше того, засідання комісії він залишив до її завершення.

Чому так? Здається відповідь тут криється у сфері політики. Перейменування вулиць – непопулярне рішення, багато людей не цікавиться проблемами міста, в тому числі й потребою зміни радянських назв вулиць, багато хто відкрито виступає за збереження існуючих назв. Зміна ж їх, як і будь яка зміна в житті людей, викликає нерозуміння і обурення. І відповідно падіння популярності того, хто такі зміни здійснює. В даному випадку це міський голова. Таким чином, цілком можливо, що він просто перекладе відповідальність на облдержадміністрацію. В Чернігові керуватися будуть тим же проектом, який вже підготований на місці, в Ніжині. А отже назви змінять як і заплановано, хто невдоволений – всі запитання до голови Чернігівської ОДА, а наш ніжинський очільник тут нібито й ні до чого. Хоча чому ніби-то? Готував проект не він, затвердить також не він. Лише в історію Ніжина він увійде як міський голова, в каденцію якого замінили радянські назви. Це все, звичайно, припущення, але бажання уникнути відповідальності і прийняття непопулярних рішень з його боку наразі очевидне.

Олександр Малаш, mynizhyn.com



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 905 | Теги: декомунізація, перейменування вулиць, Ніжин | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar