реклама партнерів:
Головна » 2015 » Травень » 30 » Книга Сергія Горобця серед лауреатів 16-го Чернігівського обласного літературного конкурсу
08:04
Книга Сергія Горобця серед лауреатів 16-го Чернігівського обласного літературного конкурсу
Книга Сергія Горобця серед лауреатів 16-го Чернігівського обласного літературного конкурсу 29 травня 2015 року у Чернігові в Центральній міській бібліотеці ім. М.М. Коцюбинського проведено урочисту церемонію нагородження лауреатів 16-го обласного літературного конкурсу «Краща книга року – 2014».
Друге місце у номінації «Наукова література» за рішенням журі присуджено книзі «Заснування і походження назв сіл Чернігівського району» Сергія Горобця, кандидата історичних наук, співробітника Українського інституту національної пам’яті.
У виданні, яке є підсумком 20-річних досліджень історика, узагальнені відомості про час виникнення поселень Чернігівського району Чернігівської області, зафіксовані перші писемні згадки про них у джерелах. Він переосмислив давно відомі версії та гіпотези про походження назв. Автор систематизував результати археологічних досліджень на території регіону, зібрав до купи найдавніші джерельні згадки про села – як літописні, так і ХІV–ХVІІ ст. (до 1648 р. – часу утворення Гетьманщини). Узагальнені матеріали представлені у вигляді окремих довідок як про всі 124 населені пункти району, так і про вже не існуючі села (ліквідовані або поглинені сусідніми поселеннями або Черніговом внаслідок колонізаційних процесів). Авторський текст супроводжується картографічним матеріалом.
Книга Сергія Горобця, видана у 2014 році, викликала інтерес не тільки у істориків, краєзнавців та всіх, хто цікавиться історією України, громадськості і влади територіальних громад. З прийняттям Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» 9 квітня 2015 року результати авторських досліджень набули ще більш актуального практичного значення. Вони стали експертними висновками у справі перейменування назв населених пунктів Чернігівського району, визволення від спадщини комуністичного режиму.

ДОВІДКОВО
Чернігівський обласний літературний конкурс «Краща книга року» організований в 1999 році з метою підтримки українських письменників, науковців, краєзнавців і видавців та популяризації їх творчості серед громадськості міста. Конкурс сприяє виявленню найкращих актуальних і високохудожніх творів друку, опікується появою на книжкових полицях якісної видавничої продукції.
Серед організаторів конкурсу: департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю та департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, управління культури Чернігівської міської ради, Чернігівська міська централізована бібліотечна система, Чернігівське обласне відділення спілки письменників України.
Більшістю голосів журі, до складу якого увійшли відомі письменники, науковці, журналісти, бібліотечні працівники та громадські діячі, визначило лауреатів конкурсу «Краща книга року – 2014». Ними стали 16 книг 18 авторів. Всього на конкурс було подано 22 книги 24 авторів.
Лауреати Чернігівського літературного конкурсу
«Краща книга року - 2014»
Від імені Чернігівського міського голови Олександра Соколова Станіслав Віхров вручив премію міського голови Володимиру Бойку, Дмитру Казімірову та Сергію Леп’явку за книгу «Владні інституції Чернігово-Сіверщини».
Номінації:
Наукова література
І місце – Володимир Бойко, Дмитро Казіміров, Сергій Леп’явко «Владні інституції Чернігово-Сіверщини»;
І місце – Ігор Кондратьєв «Любецьке староство»;
ІІ місце – Сергій Горобець «Заснування і походження назв сіл Чернігівського району»;
ІІІ місце - «М. Коцюбинський: погляд з XXI століття (збірник матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції)».
Науково - популярна література
І місце – Ігор Кужельний «Звеничів і звеничівці»;
ІІ місце – Віктор Моренець «Чернігівський процес»;
II місце – Микола Гринь «Козацьке»;
ІІІ місце – Людмила Богданова «На святій землі Козацькій».
Публіцистика
II місце – Олександр Волощук «Записки цивилизованного дикаря»;
ІІ місце – Семен Бельман «О событиях и людях»;
ІІІ місце – Віктор Береговий «Спортивне сузір’я Чернігівщини».
Проза
І місце – Павло Пришиба «Моє життя» (редактор М.Ткач);
І місце – Володимир Сапон «Моя Шевченкіана»;
III місце – Олексій Брик «Таємниці Всесвіту».
Література для дітей та юнацтва
ІІ місце – Тетяна Пакалюк «Моя душа»;
II місце – Маргарита Бордонос «Фруктові цікавинки для кожної дитинки».
Видавець року - Валерій Лозовий.

Сергій БУТКО, Український інститут національної пам’яті













Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1476 | Теги: Чернігівщина, книга року, Сергій Горобець | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar