реклама партнерів:
Головна » 2015 » Квітень » 18 » Мистецтво єднає. Виставка латвійської художниці Івети Веценане у Чернігові
06:39
Мистецтво єднає. Виставка латвійської художниці Івети Веценане у Чернігові
Мистецтво єднає. Виставка латвійської художниці Івети Веценане у Чернігові Виставка латвійської художниці Івети Веценане «Від гобелену до книжки» відбулася 8 квітня в Чернігівському музеї сучасного мистецтва «Пласт-Арт». Вона була організована за сприяння Чернігівської облради в рамках головування Латвії у Раді Європейського Союзу. В урочистому відкритті взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Латвії в Україні Аргіта Даудзе, голова облради Микола Звєрєв, голова Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації Сергій Мойсієнко, представник Київського патріархату при європейських інституціях архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій.
Презентуючи роботи відомої співвітчизниці, Надзвичайний і Повноважний Посол Латвії в Україні Аргіта Даудзе зауважила, що завдяки таким заходам є можливість показати Латвію як країну ЄС. «Посольство Латвії ініціювало організацію цієї виставки, оскільки в нас дуже добрі відносини з Чернігівською областю», — наголосила вона.
Голова облради Микола Звєрєв щиро подякував Аргіті Даудзе за реалізацію її країною цілої низки програм допомоги Україні та Чернігівщині в цей нелегкий час. Зокрема, за підтримку військовослужбовців у зоні АТО; дітей, батьки яких загинули в зоні АТО; проектів співробітництва у сфері торговельних та економічних відносин і культурного співробітництва. «Сьогоднішній захід є продовженням тісних зв’язків, які налагодилися між Україною та Латвією, — зауважив Микола Звєрєв. — І ця виставка є підтвердженням того, що мистецтво вічне, і дружба між нашими народами буде тільки зміцнюватися», — наголосив він.
Івета Веценане має багатогранний талант. Вона виготовляє гобелени на ткацькому верстаті, уперше використавши унікальну техніку бурштинових ниток, а також особливу техніку забарвлення вовняних ниток, досягаючи у своїх роботах «акварельного» ефекту. Вона пише книжки й сама ілюструє їх. Розповідаючи про роботи пані Івети, співробітниця Латвійського Національного художнього музею Байба Спранце (на фото) зауважує, що джерелом натхнення для художниці є природа рідного краю, а також дитячі спогади та враження від перших відкриттів краси світу. Квіти на гобеленах символізують людину, яка так само ніби виростає із землі та тягнеться до неба.
Цього дня Байба Спранце також провела майстер-клас для учнів чернігівських мистецьких центрів та всіх бажаючих дітей. Вона попросила їх намалювати свої найяскравіші враження, і, за її словами, чернігівські школярі виявилися настільки талановитими, що не потребували особливих настанов. Але з сумом зазначила, що в деяких дитячих малюнках відчувається тема війни.

Віра ЛОБАНОВСЬКА, Чернігівські відомості



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1064 | Теги: Івета Веценане, Україна-Латвія, гобелен | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar