реклама партнерів:
Головна » 2020 » Березень » 9 » На Чернігівщині планують створити нові заказники
17:16
На Чернігівщині планують створити нові заказники
На Чернігівщині планують створити нові заказники На черговій сесії облради мають розглянути питання про створення ще п’яти нових заказників у Прилуцькому, Ріпкинському та Козелецькому районах, а також проєкт організації території парку «Міжрічинський» з оновленням зонування (заповідну зону парку збільшено із 3,4% до 7,4%). Про це йшлося днями на нараді в ОДА.

Крім того, перспективними до заповідання визначені дві території, що є шляхами міграції диких птахів: «Коротченківські луки» (острів, утворений старим і новим руслом річки Десна, знаходиться на території Новгород-Сіверського району нашої області та Шосткинського Сумської) і «Долина річки Удай» (водно-болотні угіддя на територіях Чернігівської та Полтавської областей).

За словами директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Катерини Сахневич, минулого року створені три нові об’єкти: два заказники місцевого значення — «Цикля» на Варвинщині (ботанічний, 49,6 гектара) та «Сосна» на Прилуччині (ландшафтний, 34,65 гектара), а також ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Мурав’ївський» у Новгород-Сіверському районі (більше тисячі гектарів).

Санітарним станом заповідних об’єктів переймаються лісівники, адже природно-заповідний фонд займає 32% земель державних лісгоспів. Нагального вирішення потребують питання щодо території заповідних урочищ, які розташовані біля населених пунктів. Адже на їх територіях заборонена будь-яка діяльність, що порушує природні процеси, які відбуваються у природних комплексах, у тому числі видалення сухостійних та аварійних дерев. Виходом із такої ситуації профільні фахівці вважають зміну їх статусу відповідно до чинного законодавства. Для цього необхідно залучати науковців для розроблення наукового обґрунтування щодо доцільності таких змін на відповідних територіях.



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 622 | Теги: обласна рада, природа, заказники, Чернігівщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar