реклама партнерів:
Головна » 2016 » Листопад » 2 » На Прилуцькій гімназії №1 знову з’явилися тріщини
19:39
На Прилуцькій гімназії №1 знову з’явилися тріщини
На Прилуцькій гімназії №1 знову з’явилися тріщини У Прилуках вкотре «успішно» похазяйнували. Та так, що людям ні показати, ні розказати. Головне – збережено алгоритм: гроші витратили – так-сяк зробили – перед громадою відзвітували. А результат? Він, як завжди, на другому плані.

Гімназія №1 постійно на вустах у прилучан: спорудження нового корпусу, що стартувало в 2011-му, перетворилося на хронічний довгобуд; старий корпус тріскається, і виникає реальна загроза життю учнів та трудового колективу закладу, який, до речі, за підсумками минулого навчального року посів третє місце в Україні по роботі з обдарованими дітьми і друге – на Чернігівщині за рівнем складання ЗНО. А от з приміщенням закладу не щастить...

Аби врятувати старий корпус від руйнування після того, як наприкінці жовтня 2015-го на ньому з’явилися тріщини, що подекуди сягали 15 сантиметрів у ширину, необхідно було здійснити стягнення споруди по периметру металевими тяжами та зміцнити фундамент. Принаймні експерти-будівельники запевняли, що це допоможе. Виконавцем робіт стало приватне підприємство «МПБП «Стимул». Усі: і депутати міськради, і вчительсько-учнівський колектив, і батьки – щиро сподівалися, що цей крок убереже основну будівлю і дозволить закладу уникнути розформування. Ніхто не хоче, щоб він роками квартирував по інших школах, що, звісно, негативно позначиться на якості навчально-виховного процесу.

Провівши стягнення та укріпивши фундамент, потрібно встановити контрольні маячки у місцях тріщин, кілька місяців поспостерігати, як поводитиметься споруда, і вже опісля поштукатурити й виконати малярні роботи. Так зробив би добрий господар у своєму будинку. А в Прилуках узялися у стійлі коня прив’язувати за хвоста. Ще до зміцнення фундаменту підрядник заходився виконувати оздоблювальні роботи на фасаді старого корпусу, на які було виділено 380 тисяч гривень. Не заливши у фундамент жодної краплі цементної суміші, будівельники почали штукатурити і фарбувати стіни. Мотивація цього неподобства: встигнути до 1 вересня, аби дітки пішли у відремонтоване приміщення. Встигнути не встигли, а халтури наробили. Ще на початку серпня 2016-го наша газета писала, що не мине й кількох місяців, як стіни гімназії вкриються павутинням тріщин. Суміш у фундаменті буде розширятися, тиснути на стіни, штукатурка тріскатиметься. За технологією треба було залити фундамент, почекати до весни і вже потім фарбувати. Але ж кому цікава технологія, коли «горять» гроші?!

Можливо, це й нескромно, але ми як у воду дивилися. Пройшло трохи більше місяця після ремонту – і фасад навчального закладу знову у тріщинах, які простягаються між вікнами, по фундаменту. І це ще не було ні затяжних дощів, ні тріскучих морозів. Як «відремонтована» гімназія переживе зиму – сказати важко. Але вже зараз можна з упевненістю стверджувати, що 380 тисяч бюджетних гривень викинуто на вітер. Але Бог із тими грошима. Страшно те, що ніхто не гарантує безпеку дітям та дорослим, які продовжують ходити до навчального закладу. Не хотілося б, аби Прилуцька гімназія №1 повторила долю школи №6 міста Васильків на Київщині. Нагадаємо, що там три тижні тому обвалилася капітальна стіна будівлі. Слід наголосити: васильківська школа у списку проблемних не значилася. Що ж тоді говорити про гімназію №1 з Прилук, якій фахівці присвоїли четвертий, найвищий, ступінь аварійності.

Свідченням чого є тріщини на гімназії? Неякісного ремонту фасаду? Порушення технології підрядником? Неспроможності стяжки й укріплення фундаменту врятувати споруду від руйнування? Зараз ніхто не скаже цього напевно. Адже за новою штукатуркою не видно головного: тріснула тільки штукатурка, чи знову руйнується цегляна кладка. Як же діяти далі: обдирати коштовну «шубу» чи покладатися на Бога, аби усе обмежилося лише тріщинами на штукатурці?..

Джерело: Відомості Чернігівщини





Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 906 | Теги: Прилуки, гімназія, тріщини | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar