реклама партнерів:
Головна » 2015 » Липень » 19 » На ті громади, які відмовляться добровільно об’єднуватися між собою, чекає повний занепад
15:27
На ті громади, які відмовляться добровільно об’єднуватися між собою, чекає повний занепад
На ті громади, які відмовляться добровільно об’єднуватися між собою, чекає повний занепад Так кажуть розробники проекту змін до Конституції в частині децентралізації влади. Поки що об’єднання сільських чи міських рад відбувається на добровільній основі. А при зміні законодавства громади матимуть лише два шляхи подальшого існування – перспективний або ні. У Чернігові працювали експерти-юристи. Вони зустрілися з представниками органів влади та громадськими організаціями, аби вже вкотре поговорити про наслідки децентралізації.
Свої виступи експерти традиційно починають звинуваченнями в адресу нинішньої системи роботи органів місцевого самоврядування. Вона наділена багатьма повноваженнями, але виконувати їх нема за що. Тож маємо бідні міста і села. З одинадцяти з половиною тисяч сільрад України майже половина не мають нормальної школи, лікарні чи ФАПу, будинку культури.
З неефективною моделлю роботи органів місцевого самоврядування Україна може покінчити вже цієї осені. Україна розпочинає складний процес переформатування роботи очільників міст і сіл. Експерти прогнозують, що приблизно за п’ять років 30% українських міст і сіл добровільно об’єднаються між собою. Ті, хто не схоче, стануть заручниками системи.

5 лютого Верховна Рада ухвалила Закон про добровільне об’єднання громад. Держава дає механізми першопрохідцям цього процесу і, головне, фінансові стимули, кажуть експерти. Проте маленькі села не поспішають йти європейськими шляхом розвитку і бояться об’єднуватись. Навіть знаючи про переваги.
Але після запровадження реформи об’єднані громади матимуть статус, ресурси і повноваження, скажімо, міст обласного значення. Місцева влада сама встановлюватиме податкові ставки, сама їх і збиратиме. А відтак майбутні сільські ради нарешті матимуть кошти. На великі об’єднані території захочуть прийти інвестори, кажуть експерти. Тож реформа в частині децентралізації влади — це практично єдина можливість українських сіл і міст розбагатіти. Звісно, і Чернігівщина не стоїть осторонь цього процесу. Ми вже маємо перспективний план розвитку, який сьогодні аналізується у всіх міністерських кабінетах.
І, до речі, зміни до Конституції передбачають запровадження Інституту префекта. Роботу голів об’єднаних громад контролюватиме призначена державою особа – префект. Це, зокрема, аби майбутні сільські голови не зловживали своїми повноваженнями.

Джерело: Сіверцентр





Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 881 | Теги: громади, Чернігівщина, децентралізація | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar