реклама партнерів:
Головна » 2015 » Липень » 5 » Ой на Івана, та й на Купала
21:24
Ой на Івана, та й на Купала
Ой на Івана, та й на Купала За слов’янським календарем свято Івана Купала ще називали Іванова дочка або Іванів день. Кожного року це цікаве свято припадає на одну й ту ж дату – 7 липня, а точніше, то його прийнято відзначати в ніч із 6 на 7липня.
Коли Івана Купала у 2015 році, тоді ж і Різдво Іонна Хрестителя. Але, незважаючи на те, що ми відзначаємо це свято за новим календарем, у багатьох європейських країнах день Івана Купала відзначають у дні сонцестояння із 20 по 26 липня, тобто за старим календарем.
Якого числа буде свято Івана Купала 2015, ми з’ясували, 7 липня, а ось що це за свято, та як його правильно маємо відзначати, давайте зараз дізнаємось.
Свято Івана Купала завжди було яскравим й значущим у східних слов’ян. Воно приходилося на час, коли сонце знаходилось у найвищій точці свого циклу, після чого активність сонця знижувалась аж до самої зими. Таким чином, небесне світило мовби «вгасало».
Але у день святкування здійснювались традиційні обряди: збиралися трави й квіти, плели із них вінки, обов’язково прикрашали травами свої будівлі, розпалювали вогнища, стрибали через них, спалювали опудало, обливалися водою, гадали та відслідковували відьом та чаклунів.
Взагалі свято Івана Купала – раніш було відоме, як свято Сонця, свято зрілості літа. Коли вже збирався вражай ягід й плодів. Люд за традицією виходив з хат і голосно разом святкував день Івана Купала. Одягали вінки на голови, палили багаття, добуті без сірників, за допомогою тертя паличок. У середину великого вогнища завжди ставили стовп, а на нього вішали колесо – символ сонця. Такі обряди звершувалися ще за часів язичництва, але й по цей час ми святкуємо це свято як одне з основних свят, як символ та оберіг нашого народу!

Юрій Соколов, м. Чернігів, для «Чернігівського формату»



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1435 | Теги: івана купала, народні звичаї | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar