реклама партнерів:
Головна » 2020 » Березень » 24 » Оригінальні українські фрески виявлені в Одесі у старому будинку
12:29
Оригінальні українські фрески виявлені в Одесі у старому будинку
Оригінальні українські фрески виявлені в Одесі у старому будинку Про знахідку повідомив відомий одеський краєзнавець Дмитро Жданов на сторінці facebook
За його оцінкою, ці фрески створені до 1917 року. Розписи знайшли місцеві мешканці під шаром штукатурки у будинку № 3 на вулиці Затишній ще у 90-их роках. Проте, вирішили уникнути натовпу туристів і не надавати розголосу.
Серед зображень — українські етнографічні сюжети. Зокрема, будиночки під солом’яною стріхою, дівчата та хлопці в національному одязі.

Сергій Гуцалюк, керівник Південного міжрегіонального відділення Українського інституту національної пам’яті, припускає, що ці розписи є копіями вітальних листівок відомого українського художника кін. ХІХ — поч. ХХ ст. Амвросія Ждахи. Його листівки були популярні серед одеситів. Тому цілком можливо, що їхніми копіями прикрашали стіни будинків.
Амвросій Ждаха був майстром акварельної мініатюри. Його цікавили історія та етнографія. Художник створив цикл ілюстрацій до українських народних пісень. З 1911 по 1914 рік вийшли чотири серії його листівок, які розпродувалися миттєво. Ці листівки також інтерпретували народні пісні. Зараз колекція вітальних листівок Амвросія Ждахи зберігається в Одеському краєзнавчому музеї.
Чи справді фрески є копіями робіт цього художника — покаже експертиза, про результати якої дослідники обіцяють розповісти. Але знахідка однозначно підтверджує наявність в Одесі української міської культури понад століття тому.

До речі, художник на початку ХХ ст. був серед членів товариства «Просвіта». Про це у статті «До співпраці Амвросія Ждахи з одеською українською громадою та «Просвітою» наприкінці ХІХ — початку ХХ ст.» пише одеський історик-україніст кінця ХХ — початку ХХІ ст., кандидат історичних наук, доцент Анатолій Мисечко. «А. Ждаха відвідував засідання «Просвіти» швидше за все із метою отримати додаткову інформацію із рефератів доповідачів про українську історію, етнографію, побут та звичаї українського народу, з метою збагачення своєї уяви про історичне минуле щоб краще віддзеркалити його у своїх малюнках, пише дослідник.

Цікаво, що не лише в Одесі збереглися малюнки у старих будинках. Зокрема, у Чернігові на вулиці Гончій розташована оселя купця Гозенпуда, який був власником млина та магазинів з продажу хутра. В одній із кімнат будинку на стелі зберігся малюнок, створений на поч. ХХ століття невідомим художником. Згаданий будиночок є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення.

Сергій Черняков, учений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» «Чернігів стародавній»
Фото малюнків у будинку в Одесі Дмитра Жданова





Одеські фрески



Чернігівський малюнок



Будинок Гозенпуда на вулиці Гончій у Чернігові




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 853 | Теги: фреска, Одеса, Чернігів, Амвросій Ждаха | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar