реклама партнерів:
Головна » 2015 » Липень » 22 » Пам'ятка громадянину про кримінальну відповідальність за порушення виборчого законодавства
21:58
Пам'ятка громадянину про кримінальну відповідальність за порушення виборчого законодавства
Пам'ятка громадянину про кримінальну відповідальність за порушення виборчого законодавства У жовтні 2014 року Верховною Радою України внесено зміни до розділу 5 Кримінального кодексу України, а саме статей, що стосуються порушень виборчого законодавства усіма їх учасниками (виборцями, кандидатами, їх представниками тощо).
Цим законодавчим актом забезпечено додатковий захист виборчих прав громадян, в тому числі шляхом визначення відповідальності за новими складами злочинів. Практично за всі кримінальні правопорушення проти виборчих прав людини і громадянина законодавцем змінено санкції в бік їх посилення (збільшено строки відповідальності).
Серед найпоширеніших видів перешкоджання здійсненню громадянином свого виборчого права є підкуп виборця.

Законодавцем підкуп виборця виділено в окрему статтю (ст. 160 Кримінального кодексу України).
У зв’язку із змінами до Кримінального кодексу України кримінальну відповідальність за підкуп несе (частина 1 статті 160 КК України) також і виборець за:
- прийняття ним пропозиції, обіцянки неправомірної винагороди за вчинення або не вчинення дій, пов’язаних з реалізацією ним свого виборчого права або права голосу;
- одержання такої неправомірної винагороди за вчинення або не вчинення дій, пов’язаних з реалізацією ним свого виборчого права або права голосу. Конкретизовано перелік вказаних діянь.
Виборцю слід розуміти, що під прийняття ним обіцянки чи пропозиції неправомірної винагороди підпадає і укладення з представниками кандидата в народні депутати так званих «соціальних угод», після підписання яких виборець отримає цю винагороду.
У примітці до статті 160 КК України визначено поняття неправомірної вигоди. Зокрема, до неї належить: кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати (тобто не перевищує 36,54 грн. (3% з 1218 грн.), які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав.
Наприклад, до таких можуть бути віднесені продуктові набори, що роздаються з агітаційних наметів кандидатів в народні депутати; гроші за голосування за то чи іншого кандидата; т.з. безкоштовні обіди; консультації та надання медичної допомоги лікарями у разі забезпечення цих послуг одним з кандидатів в народні депутати і таке інше.

У разі прийняття однієї з таких неправомірних винагород від представників кандидата в народні депутати, або самого кандидата, на виборця (громадянина) може бути накладено як штраф від 121 800 грн., так і обмежено його волю на два роки.
Кримінальна відповідальність за вчинення виборцем протиправних дій настає з 16 років.
Посилено і відповідальність за вчинення підкупу виборця (частина 2 статті 160 КК України), який може бути вчинений представниками кандидата в депутати, уповноваженими ним особами (в тому числі, які на підставі договорів залучаються ним до здійснення незаконної агітації у тому числі шляхом пропозиції чи обіцянки неправомірної винагороди), безпосередньо кандидатом, службовими та посадовими особами на його користь та іншими суб’єктами.

Тому дії цих осіб, направлені на здійснення пропозиції, обіцянки або надання виборцю (громадянину) неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на:
- участь (відмова від участі) в голосуванні,
- голосування на виборчій дільниці більше одного разу,
- голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування,
- передача (фіксування) виборчого бюлетеня іншій особі,
тягне за собою кримінальну відповідальність особи, яка вчиняє такі дії.

За такі незаконні дії особа може бути позбавлена волі на строк від трьох до семи років.

Ці та інші протиправні дії, що виражаються у підкупі виборця, кваліфікуються за статтею 160 (Підкуп виборця, учасника референдуму) КК України.

Аналогічно повинні бути кваліфіковані протиправні дії особи, яка на користь одного з кандидатів, кандидатів від партії чи партійного блоку, публічно здійснить пропозицію виплат виборцю коштів (посприяти в отриманні матеріальних речей, отриманні кредиту, тощо) після голосування на виборчій дільниці.
Стаття 21210 Кодексу України про адміністративні правопорушення - порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітація в день проведення референдуму
Здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом, проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом чи в місцях, що заборонені законом, здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, крім випадків, передбачених статтями 2129, 21213 та 21214 цього Кодексу, а так само агітація в день проведення референдуму - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 21213 Кодексу України про адміністративні правопорушення - виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск
Виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Стаття 21214 Кодексу України про адміністративні правопорушення - порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях
Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином - тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи матеріалів політичної реклами підприємствами - розповсюджувачами реклами - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Стаття 21215 Кодексу України про адміністративні правопорушення - порушення порядку надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення виборчої кампанії
Порушення порядку надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення виборчої кампанії, якщо у зазначених діях відсутній склад злочину, - тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На даний час на території Чернігівської області зареєстровано 82 заяви та повідомлення про порушення виборчого процесу та по 31 факту розпочаті кримінальні провадження.

Джерело: СЗГ УМВС України в Чернігівській області



Категорія: РІЗНЕ | Переглядів: 1301 | Теги: порушення виборчого законодавства, вибори, Кримінал | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar