реклама партнерів:
Головна » 2020 » Червень » 12 » Пам’ятник Кірову у селі Миколаївка на Чернігівщині підлягає негайному демонтажу
13:00
Пам’ятник Кірову у селі Миколаївка на Чернігівщині підлягає негайному демонтажу
Пам’ятник Кірову у селі Миколаївка на Чернігівщині підлягає негайному демонтажу Вчора ввечері, 11 червня, мені, як представнику Українського інституту національної пам’яті, надійшла інформація від громадськості, що досі в центрі села Миколаївка Менського району Чернігівської області знаходиться пам’ятник С. Кірова.
Нагадуємо, що Кіров (Костриков) Сергій Миронович (1886–1934) — організатор та виконавець політичних репресій в СРСР; член ЦК РКП(б) з 1923 р. У 1919 р. очолив придушення антибільшовицького заколоту в Астрахані. При ньому в Ленінграді знесено велику кількість храмів. Один з ініціаторів погрому вчених Російської академії наук. Перший секретар Ленінградського міського комітету ВКП(б) і член Політбюро ЦК ВКП(б).
У підпункті Ґ пункті 4 частині 1 статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 9 квітня 2015 р. № 317-VIII вказано: «зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище), особам, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів».
У пункті 1 статті 2 під назвою «Засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів» Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» чітко визначено: «Комуністичний тоталітарний режим 1917-1991 років в Україні визнається злочинним і таким, що здійснював політику державного терору».
Отже, С. Кіров обіймав високі керівні посади в комуністичній партії та взяв участь в організації й реалізації політики державного терору.
Будь-які меморіальні знаки та споруди, як і назви топоніміки населених пунктів, на його честь є комуністичною символікою.
Таким чином, пам’ятник Кірова у селі Миколаївка Менського району Чернігівської області підлягає безумовному та негайному демонтажу.
Відмова виконання вимог Закону сільською радою під будь-яким приводом буде розглядатися вже відповідно статті 436-1 Кримінального кодексу України, в який записано: «1. Виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, у тому числі у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їх фрагментів на всій території України, крім випадків, передбачених частинами другою і третьою статті 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», — карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої. 2. Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, — караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої».

Про це було поінформовано керівництво Миколаївської сільської ради Менського району.

Разом із цим з’ясувалася цікава обставина після консультації з Департаментом культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації: в жодному з офіційних реєстрів пам’ятників цей меморіальний знак на честь комуністичного функціонера Кірова НЕ вказаний. Причина: Миколаївська сільська рада у свій час не подала про нього відомості до облдержадміністрації відповідно законодавству.
Саме тому центральні та обласні органи влади не знали про його існування. Тільки на шостому році дії закону про декомунізацію вони завдяки громадськості отримали про нього відомості.

Сергій Бутко,
представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області




Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 801 | Теги: демонтаж, Чернігівщина, декомунізація, Кіров | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar