реклама партнерів:
Головна » 2015 » Квітень » 10 » Парламент запровадив плату за користування газовими мережами
17:12
Парламент запровадив плату за користування газовими мережами
Парламент запровадив плату за користування газовими мережами Вчора за законопроект № 2250 «Про ринок природного газу» у другому читанні і в цілому проголосувало 290 народних депутатів. Перед фінальним голосуванням в цей документ була внесена поправка №213, яка забороняє приватним операторам використання державних газорозподільних мереж.
Разом з тим в поправці передбачено виключення - для «суб'єктів господарювання державного сектору економіки», яким дозволена робота з газовими мережами. Таким чином, депутатам вдалося поховати ключову ідею закону «Про ринок газу», який готувався для впровадження в Україні правил європейського ліберального ринку. Мова йде про вільний доступ на газовий ринок компаніям будь-якої форми власності.
Парламентська новація не лише суперечить 13 і 22 статтям Конституції України, але й негативно вплине на діяльність підприємств газової галузі і призведе до підвищення ціни на енергоносій.
Зараз 45 газорозподільних підприємств, в тому числі і ПАТ «Чернігівгаз», мають укладені договори господарського відання з державою, як власником газорозподільних мереж. Такий підхід дозволяє ремонтувати, відновлювати і підтримувати газові мережі в робочому стані за рахунок власних коштів компаній і відображати це у фінансовій звітності. При цьому прибуток операторів газових мереж формується за рахунок операційної діяльності з експлуатації газових мереж, а не за рахунок володіння ними.
Виходячи з логіки поправки №213, оператор, який обслуговує мережі і тому враховує їх у балансі своєї бухгалтерської звітності, як того вимагають нормативи, буде змушений додатково платити за це державі.
Усі витрати компанії-оператора і її прибуток визначаються державою в особі НКРЕКП, яка встановлює тариф на транспортування. Тому, з набуттям чинності норми закону, плата за експлуатацію облгазами державних мереж в решті-решт ляже на плечі кінцевих споживачів, адже в діючих тарифах газових господарств ці кошти не передбачені. Тобто, суму платежу державі за договором оренди чи концесії треба буде закладати в тариф на транспортування газу, що відобразиться на ціні газу.
З набранням чинності прийнятого Закону слід очікувати звернень до Конституційного суду України, який з високою ймовірністю скасує цю антиконституційну норму. Судові справи будуть розглядатися стосовно всіх 45 газорозподільних компаній, і можуть розтягнутися на невизначений термін.
До того ж судові тяжби негативно вплинуть на роботу колективів газорозподільних підприємств і галузі в цілому, а це призведе до погіршення розрахунків, послаблення контролю за поставками газу і зниження якості надання послуг споживачам.

За інформацією "Чернігівгаз".



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 952 | Теги: Чернігівгаз, тарифи, плата за користування | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar