реклама партнерів:
Головна » 2016 » Лютий » 17 » Патріот України, письменник Роман Бжеський повертається до Чернігова
14:07
Патріот України, письменник Роман Бжеський повертається до Чернігова
Патріот України, письменник Роман Бжеський повертається до Чернігова Роман Бжеський – український письменник, історик, публіцист, громадський діяч. Один з організаторів у Чернігові добровольчого українського полку ім. гетьмана Петра Дорошенка. Брав активну участь у політичній та воєнній боротьбі за визволення України від московсько-більшовицької навали.

«Я і моя родина хочемо висловити велику подяку чернігівцям за те, що вшанували пам'ять мого Батька»,— написала в своєму листі Маргарита Андраде-Бжеська, отримавши звістку про те, що одна з вулиць Чернігова перейменована на честь її батька – Романа Бжеського. Лист надійшов до Сіверського інституту регіональних досліджень 17 лютого 2016 р. Пані Маргарита дуже вдячна тим, хто вніс цю пропозицію, а також Чернігівській міській раді та міському голові Владиславу Атрошенку за прийняте рішення. Вона зазначила, що Роман Бжеський дуже любив Чернігів та Десну й присвятив все своє життя будівництву Української незалежної держави. Вона також пропонує розмістити на сайті міської ради короткі біографічні довідки про постаті, на честь яких названі вулиці.

Нагадаємо, що Роман Бжеський (1897 — 1982) — видатний український письменник, історик, публіцист, громадський діяч. Юнацькі роки провів у Чернігові, де, разом з Василем Елланським, Павлом Тичиною, Аркадієм Казкою був членом таємної молодіжної організації «Братство самостійників», а в 1917 р. – одним з організаторів у Чернігові добровольчого українського полку ім. гетьмана Петра Дорошенка. Брав активну участь у політичній та воєнній боротьбі. Після поразки українських національно-визвольних змагань початку двадцятого століття переїхав до Крем’янця на Волині, потім жив у Кракові, Празі та Мюнхені. З 1950-х рр. і до кінця своїх днів мешкав у м. Детройт (США). Маргарита Андраде-Бжеська нині живе у м. Сальвадор (Бразилія).

Дмитро КАЗІМІРОВ, Чернігівська міська громадська організація Сіверського інституту Регіональних досліджень
Джерело: Біла хата






Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1306 | Теги: декомунізація, Чернігів, Роман Бжеський | Рейтинг: 5.0/2
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar