реклама партнерів:
Головна » 2019 » Липень » 2 » Підсумки виборів ОТГ на Чернігівщині, хто очолить громади
11:56
Підсумки виборів ОТГ на Чернігівщині, хто очолить громади
Підсумки виборів ОТГ на Чернігівщині, хто очолить громади У п’яти з шести об’єднаних територіальних громадах Чернігівщини, де вчора відбулися вибори, перемогли діючі міські та сільські голови.
Про це сказала радниця з децентралізації Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Людмила Чабак, пише UA: Чернігів.

Офіційних результатів виборів поки немає.

Як сказала вона, за попереднім підрахунком голосів, Киїнську ОТГ очолить сільський голова Трисвятської Слободи Юрій Соколенко. Вихвостівську громаду, що в Городнянському районі - Олександр Акуленко. Він був єдиним кандидатом на виборах. У Чернігівському районі головою Новобілоуської ОТГ став Дмитро Федоров, Хмільницької – Юрій Слюнько. В Борзнянській ОТГ перемагає Анатолій Койда, в Озерянській на Варвинщині - Сергій Дмитренко.

Результати виборів у останній громаді збираються оскаржувати в суді. Про це повідомив член виконавчого комітету Чернігівської обласної парторганізації «Аграрної партії України» Іван Сірий.

Все тому, що місцева виборча комісія відмовилася реєструвати 14 кандидатів у депутати від цієї політсили.

«По причині, начебто, відсутності реєстрації Варвинської районної організації «Аграрної партії України». У ході оскарження даного рішення виборчої комісії було встановлено, що Варвинська організація все ж таки зареєстрована. Вона дійсно була зареєстрована і виборчій комісії надавали докази реєстрації, але вони не захотіли враховувати - по політичним причинам. Тобто, підстава, яка стала в основу прийняття першого рішення – вона відпала, а подальшому виборча комісія просто бездіяла і відмовлялась реєструвати кандидатів по надуманим причинам. Будемо всі можливі правові механізми використовувати: і до ЦВК звертатися і, в разі необхідності, до суду», - повідомив Іван Сірий.

За словами Івана Сірого, востаннє комісія в Озерянах відмовилась реєструвати кандидатів від Аграрної партії 22 червня. 28 числа тут сформували новий склад комісії. Її засідання, як сказав він, зірвав діючий сільський голова Озерян Сергій Дмитренко. У свою чергу Сергій Дмитренко каже: комісія не реєструвала кандидатів від цієї політсили через низку порушень.

«Згідно календарного плану до 25 травня повинен був надійти лист з юстиції, список партій, які мають брати участь у виборах варвинських, тобто місцеві організації, районні. Там її не було, тому було відмовлено. Вони зверталися в суд, були суди, але жоден суд не зобов’язав комісію зареєструвати. Там чітко було написано – винести на повторне голосування. Винесли, але комісія проголосувала, тому що порушені всі строки. Окрім цієї помилки Там ще є купа інших їхніх же помилок. Якщо вони не згодні, нехай оскаржують це в суді», - сказав Сергій Дмитренко.

Громади, в яких пройшли вибори, мають потрапити до розрахунків держбюджету на 2020 рік і вже з 1 січня перейти на прямі міжбюджетні відносини з державою, сказав консультант з бюджетних питань регіонального відділення асоціації міст України Микола Силенко.

«Попередньо по кожній громаді були здійснені розрахунки й нами, й Департаментом фінансів Чернігівської ОДА. Тобто, громади мають потенційну спроможність. Щодо точних гарантованих доходів, які матимуть громади, це безумовно основний податок – це 60 відсотків податку на доходи фізичних осіб. Також громади отримають освітню, медичну субвенцію і субвенцію на розвиток інфраструктури. Якщо громада отримає освітню субвенцію, відповідно вона матиме обов’язки фінансувати шкільні заклади і утримувати повністю цю сферу. Те саме питання стосується окремих програм соціального захисту, те саме стосується медицини. Тому просто говорити, що бюджети суттєво зростуть – цього мало, треба розбирати функціонал», - сказав Микола Силенко.



Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 1086 | Теги: голови громад, Чернігівщина, ОТГ | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar