реклама партнерів:
Головна » 2023 » Серпень » 1 » Підтримка ветеранського руху на Чернігівщині: можливості працевлаштування та соціальні послуги
21:26
Підтримка ветеранського руху на Чернігівщині: можливості працевлаштування та соціальні послуги
Підтримка ветеранського руху на Чернігівщині: можливості працевлаштування та соціальні послуги Шляхи та механізми подальшого сприяння і підтримки ветеранського руху обговорили сьогодні на зустрічі з учасниками бойових дій, представниками неурядових громадських організацій та благодійних фондів.
Зустріч відбулась у рамках ініціативи першої леді зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?».

«Хочу подякувати за вашу мужність та сміливість. За те, що ви не роздумуючи віддали своє здоров’я заради захисту нашої землі. Сьогодні суспільство має зробити все можливе, щоб почути вас і знайти вирішення ваших проблем», – звернулась до ветеранів заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк.

Один із пріоритетних напрямів підтримки учасників бойових дій – працевлаштування та професійне навчання.

За словами директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Лідії Падалки, на сьогодні в області 1150 вакансій. Найбільш затребувані серед них – продавці, швачки, лікарі, водії, слюсарі, інженери, електромонтери, оператори верстатів.

Для тих, хто не має затребуваної професії є можливість отримати її безкоштовно. Зокрема, для ветеранів служба зайнятості надає можливість отримати ваучер на навчання. Це документ, який дає право безоплатно пройти навчання за затвердженим переліком, до якого входять 123 професії та спеціальності. Максимальна вартість ваучера – 26 840 грн.

Детальну інформацію про умови отримання ваучера можна знайти на сайті Державного центру зайнятості.
Крім того, цього року в рамках реалізації урядового проєкту «єРобота» стартувала програма «Грант для ветеранів». ЇЇ ключова вимога – створення нових робочих місць.

Для отримання гранту потрібно визначитись з ідеєю та скласти бізнес-план. Після цього подати документи через портал Дія та захистити бізнес-план перед комісією обласного центру зайнятості в режимі онлайн-співбесіди. Рішення про надання грантових коштів приймає Державний центр зайнятості.

Програмами передбачено надання грантів у розмірі:
250 тис. грн — для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення одного робочого місця;
500 тис. грн — для дружини/чоловіка учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни за умови створення двох робочих місць;
1 млн грн — для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, які зареєстровані як ФОП не менше ніж 3 роки, за умови створення чотирьох робочих місць, мінімум 2 з яких займуть ветерани або особи з інвалідністю внаслідок війни.

Гранти на 500 тис. грн та 1 млн грн надаватимуться за умови співфінансування з отримувачем — 30% коштів має вкласти у свою справу отримувач гранту, 70% коштів надасть держава у вигляді гранту.
Ці кошти можна витратити на оплату оренди, придбання сировини, обладнання, ліцензійного програмного забезпечення або замовлення реклами.

Детальніше про умови отримання грантів за посиланням.

Інформацію та консультації з питань надання грантів можна отримати на Телеграм-каналі.
Актуальним також є питання забезпечення ветеранів якісними психологічними, соціальними та реабілітаційними послугами.
В Чернігові вже 5 років функціонує обласний центр реабілітації учасників бойових дій. В закладі працюють психологи, соціальні працівники, реабілітологи та масажисти. Фахівці надають послуги з психологічного супроводу, відновлення та підтримки, пристосування та адаптації в соціумі, а також реабілітаційні послуги.
Крім того, послуги з медичної реабілітації надають в Чернігівській обласній лікарні та Чернігівській міській лікарні № 4.

Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 2312 | Теги: Чернігівщина, соціальні послуги, працевлаштування | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar