реклама партнерів:
Головна » 2015 » Липень » 24 » Питання очищення Стрижня нарешті може стати екологічним, а не політичним
19:18
Питання очищення Стрижня нарешті може стати екологічним, а не політичним
Питання очищення Стрижня нарешті може стати екологічним, а не політичним В цьому переконані фахівці, які зібралися на обговорення наукового обґрунтування покращення стану річки. Основну увагу звертали на необхідність всебічних досліджень водойми та екологічну культуру населення. Адже потрібно не лише очистити, а й не забруднювати.
Стрижень має бути чистим, а не поверхнево очищеним, кажуть екологи. Тому й вирішили розробити екологічне обґрунтування поліпшення стану річки. У Чернігівському національному педагогічному університеті є фахівці, які можуть і згодні це зробити, тому управління житлово-комунального господарства міськради вже розробило проект договору з вишем на виконання таких наукових робіт. Основні вимоги до екологічного обґрунтування дві: оцінка екологічного стану Стрижня та фахові рекомендації щодо його поліпшення. Згодні з цим і в департаменті екології облдержадміністрації, куди надходить вся інформація про екологічні дослідження, що проводяться відповідними установами області. Останні дані про стан річки – тут низький рівень кисню, що часто спостерігається в літній період, адже Стрижень маловодний. Ця маловодність є також причиною погіршення гідрохімічного стану, хоча до минулого року він покращувався. Є й інші негативні чинники. Валентина Ганжа, головний спеціаліст відділу департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації: «Рівень фосфатів дуже високий, рівень нітритів в 2-2,5 перевищує норму, це вказує на антропогенне забруднення річки Стрижень».

Кандидат біологічних наук Юрій Карпенко наголошує: Стрижень – жива екосистема. Це не тільки русло, а й прибережна смуга, біорізноманіття і, звичайно, антропогенний чинник – вплив людини. Юрій Карпенко, завідувач кафедри ЧНПУ: «Це засмічення, порушення водоохоронної зони, вихід городів буквально до зрізу, відгороджування частини річки, труби, канали, все інше».
Тож важливо не лише очистити і відновити, потрібно формувати екологічну культуру. Бо те ж саме цвітіння води – наслідок людської діяльності. А ще потрібно змінити принцип аналітичних досліджень стану річки. Юрій Карпенко: «Ті точки, де беруться проби, або прив’язані до водосховищ, або до транспортних мереж. Потрібно мати цілісну картину – провести аналізи у витоках, у гирлі, що є, які процеси впливають».
Екологи наголошують і на необхідності очисних споруд – після дощу пісок та пально-мастильні матеріали йдуть у Стрижень. До того ж, системи водоскиду в річку розроблялися на стандартах 70-х років, коли в місті ще не було стільки асфальту і земля поглинала більше вологи.

За інформацією Сіверцентр





Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 1138 | Теги: Стрижень, Забруднення, екологія | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar