реклама партнерів:
Головна » 2018 » Липень » 7 » Помер Левко Лук’яненко
22:03
Помер Левко Лук’яненко
Помер Левко Лук’яненко Український дисдент, політичний і громадський діяч Левко Лук'яненко помер надвечір 7 липня. Сталося це в одній із лікарень Києва. Політв’язень і колишній народний депутат України страждав від тривалої хвороби. У серпні йому виповнилося б 90 років.

Таку сумну звістку повідомила його дружина, передає Радіо Свобода

Раніше письменник і екс-нардеп Володимир Яворівський розповідав, що Левко Лук'яненко потрапив до реанімації.
"Днів десь чотири тому він потрапив до лікарні. І ніби йому стало краще, я з ним розмовляв, хоча дуже важко він розмовляв. А ось сьогодні, 7 липня, дружина передзвонила та сказала, що він – у реанімації та без свідомості", – переконував він у коментарі 24 каналу.
Згодом на Facebook-сторінці Яворівського вже з’явився допис щодо смерті Лук’яненка.
"Ми не врятували Левка! Він покинув нас", – зауважив літератор.

Хто такий Левко Лук’яненко?
Народився він 24 серпня 1928 року в селі Хрипівка Чернігівської області. Через підпільну антирадянську діяльність у травні 1961 року Львівський обласний суд засудив Лук’яненка до розстрілу, проте через 72 доби Верховний Суд замінив розстріл 15-ма роками позбавлення волі. Кару відбував у Мордовії. Після звільнення в 1976 році Лук’яненко увійшов до складу групи засновників Української гельсінської групи, проте в 1977 його знову засудили до 10 років ув'язнення та п'яти років заслання. На свободу політик вийшов лише в 1988 році.

Вже за часів Незалежності Левко Лук’яненко отримав звання Героя України та був народним депутатом чотирьох скликань Верховної Ради. Крім того, він був першим надзвичайним і повноважним послом України в Канаді, а також очолював комісію з питань помилувань при президентові Вікторові Ющенку. Був Лук’яненко і автором "Акту проголошення незалежності України" та лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 869 | Теги: Левко Лукяненко, Герой України, помер | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar