реклама партнерів:
Головна » 2021 » Лютий » 3 » Православна Церква України розпочала проєкт реставрації Покровської церкви гетьмана Мазепи
14:33
Православна Церква України розпочала проєкт реставрації Покровської церкви гетьмана Мазепи
Православна Церква України розпочала проєкт реставрації Покровської церкви гетьмана Мазепи "Цей храм має неоціненне значення. Його було збудовано у 1708 році на замовлення і коштом гетьмана Івана Мазепи. Саме тут гетьман молився за Україну перед історичною зустріччю з королем Швеції Карлом ХІІ, і саме тут була підписана угода, що мала допомогти реалізувати військово-політичний проект Івана Мазепи, метою якого був вихід з-під протекторату Московії та утворення на українських землях незалежної держави", - написав на сторінці Facebook Митрополит Епіфаній.

Церква пережила світові війни та період сталінізму. У 1960-х роках комуністи пошкодили східну, вівтарну й західну частини храму, скинули куполи. Завдяки підтримки діаспори вдалося розпочати реставрацію. З початком російської агресії 2014 року фінансування і відновлювальну роботу припинили.
"Цього року ми розпочинаємо проект, мета якого впродовж найближчих кількох років завершити відбудову цього унікального храму, щоби повернути Україні справжню архітектурну перлину, відродити духовну святиню та символ прагнення великого гетьмана ще 313 років тому відійти від згубного російського протекторату і обрати для нашої держави інший вектор розвитку – вільний, європейський. Нехай Господь допомагає нам в справі відновлення святині та збереженні нашої правдивої історії!" - додав предстоятель ПЦУ.

Покровська церква в селі Дехтярівка Чернігівської області увійшла до списку 15 культових споруд, котрі Україна може незабаром втратити. Відомо, що село належало гетьману Івану Мазепі. На будівництво церкви виділив 15 тис. золотих. Саме в ній 1708 року зустрічався із королем Швеції Карлом XII, щоб обговорити союз проти російського царя Петра I.

За матеріалами РІСУ



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 2130 | Теги: Дігтярі, реставрація, Покровська церква, ПЦУ | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar