реклама партнерів:
Головна » 2015 » Травень » 3 » Прилучани зустрілися з українським журналістом і письменником Петром Антоненком
23:46
Прилучани зустрілися з українським журналістом і письменником Петром Антоненком
Прилучани зустрілися з українським журналістом і письменником Петром Антоненком 29 квітня в Прилуцькій Центральній районній бібліотеці для дорослих та дітей відбулась зустріч із відомим українським журналістом і письменником Петром Яковичем Антоненком.

Ця людина зробила вагомий внесок до скарбниці української журналістики та зокрема Чернігівської; його публікації вирізняються високим інтелектуальним та професійним рівнем, йому притаманне вміння зазирнути та розкрити глибинність різних тем. Петро Якович являється членом Національної спілки журналістів України (з 1989 р.), лауреатом міжнародної премії журналістики ім. В. Стуса (1999), премії ім. Анатолія Погрібного (2012) та літературних премій ім. М. Коцюбинського (1997) та Б. Грінченка (1992). Послухати видатного просвітника зібралась повна зала не байдужих до журналістики людей.

Народився Петро Якович 24 червня 1948 р. в с. Авдіївка Куликівського району Чернігівської області. Вищу освіту здобув на факультеті журналістики Київського державного університету ім. Т. Шевченка (1983). Розпочав свій журналістський шлях із 1974 року, працював у газеті «Поліська правда» в смт. Куликівці. В 1993–2006 рр. — був головним редактором газети «Сіверщина», з 2006 р. — заступником головного редактора Всеукраїнського культурологічного тижневика «Слово Просвіти».

Петро Якович розповів, що черпає своє натхнення до творів чи то публіцистичних, чи то поетичних в подорожах. Уже двадцять років він їздить до Польщі, там спілкується з колегами, ділиться досвідом. Зараз публіцист є членом польсько-українського клубу журналістів «Без упереджень». Також побував у США у складі делегації журналістів, вивчав мас-медіа в інших країн. «Провести навіть пару днів за кордоном – наче провести їх в іншому світі» - говорить Петро Якович.

Творчість Антоненка не обмежується публікаціями в газетах, а має і окремі збірки віршів та прози, такі як «Свіча» (2001) та «Бабине літо» (1994), які побачили світ завдяки підтримці Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

Сорок років праці «в наймах» у «Просвіті» та «Сіверщині» почали набридати досвідченому журналісту, весь час відчувалось, що він друкує не те, що хотілось. «В мас-медіа виносять на загал та обговорюють проблеми яких завгодно професій, тільки не самих мас-медіа» - ділиться Петро Якович. З часом у нього з’явилась мета - заснувати свою газету, де будуть виходити лише бажані матеріали та відповідати за це самому, яку успішно зреалізував.

У першому номері газети «Світ-інфо» автор одразу ж заявив, що в ній не буде «чорноти», «жовтизни» та матеріалів про потойбічні світи, НЛО та різних ворожок, магів, екстрасенсів. Спочатку ніде в кіосках із пресою не хотіли брати її на продаж, адже у виданні не було інформації, цікавої для народу. Можна сміливо стверджувати, що ця газета призначена для вузького кола читачів, вона для інтелектуалів. В ній можна знайти інформацію про сучасну та класичну українську, зарубіжну літературу, історію, маловідомі факти про відомих людей та важливі події.

Окрім захоплення видавництвом, Петро Якович любить грати на гітарі, навіть колись хотів записати диск із бардівськими піснями. Дуже цікавиться давньою українською історією та історією радянських часів.

Петро Антоненко зачитував присутнім свої улюблені вірші з творчості Володимира Орлова та Олеся Білого – білоруських письменників. А взагалі він зізнався, що хотів би бути садівником: в самого є два сади, які потребують любові та догляду.

На завершення зустрічі для нашого гостя відома прилуцька письменниця Ніна Полив’яна під акомпанемент баяну заспівала декілька пісень.

студентки Прилуцького гуманітрно-
педагогічного коледжу ім.І.Я.Франка
Ситченко Наталія, Базака Ольга-Даніела




Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1198 | Теги: Зустріч, Прилуки, Антоненко | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar