реклама партнерів:
Головна » 2023 » Липень » 13 » Природно-заповідний фонд Чернігівщини: нові об’єкти, встановлення меж та розвиток Ялівщини
20:20
Природно-заповідний фонд Чернігівщини: нові об’єкти, встановлення меж та розвиток Ялівщини
Природно-заповідний фонд Чернігівщини: нові об’єкти, встановлення меж та розвиток Ялівщини На сьогодні в області 680 об’єктів природно-заповідного фонду. Загалом вони займають понад 263 тис. га — майже 8% території. Мережа заповідних об’єктів області представлена 8 категоріями. Крім національних (Мезинського та Ічнянського) і регіональних ландшафтних (Міжрічинського, Ніжинського та Ялівщини) парків, це – заказники, пам’ятки природи, заповідні урочища, дендропарки, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, зоопарк.
Чернігівщина є лідером в Україні за кількістю об’єктів природно-заповідного фонду та посідає 13 місце за відсотком заповідання.

Про збереження та охорону природно-заповідних територій розповіла сьогодні начальниця Управління заповідної справи та екологічного моніторингу Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОВА Віталіна Синіговець під час брифінгу в медіацентрі ОВА.

Попри військовий стан робота з розширення мережі об’єктів природно-заповідного фонду не припиняється. Так, за останні півтора року було створено 4 об’єкти місцевого значення в Чернігівському та Прилуцькому районах на загальну площу 520 га.

Для збереження таких об’єктів існують різні інструменти. Зокрема, встановлення заповідного режиму, організація систематичних спостережень та досліджень, виготовлення інформаційних знаків, землевпорядної та лісовпорядної документації.

Один із найдієвіших — встановлення меж заповідних територій.

«Межі встановлюються спеціальним проєктом землеустрою, в якому відображаються координати конкретних поворотних точок заповідної території. На основі таких проєктів реєструються обмеження використання земель в Державному земельному кадастрі України, які ми і можемо побачити на публічній кадастровій карті. Встановлення меж дозволяє запобігти незаконній передачі земель заповідного фонду. Таким чином ми зберігаємо і захищаємо заповідні об’єкти», – зазначила Віталіна Синіговець.

Наразі межі встановлені спеціальними проєктами землеустрою на 28 об’єктах, ще 12 таких проєктів – в процесі розробки в громадах. За рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2023 рік планується розробити проєкти ще для 15 таких об’єктів.

Для громади обласного центру важливим питанням є розвиток та охорона регіонального ландшафтного парку «Ялівщина». Як розповіла Віталіна Синіговець, науково-технічна рада відповідного комунального закладу схвалила проєкт організації території парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів, який включає зонування. Далі його мають затвердити депутати обласної ради.

Крім того, на території парку до кінця року планують провести роботи щодо видалення 128 сухостійних та аварійних дерев.

Також комунальний заклад РЛП «Ялівщина» планує звернутись до Чернігівської міської ради з проханням надати в постійне користування земельну ділянку під будівлею колишнього центру дитячо-юнацького туризму в Ялівщині для розміщення там адміністрації закладу.

Окреме питання — інвентаризація земель парку. Адже до його складу входять землі міської громади, на яких розміщуються дороги загального користування, кладовище, частина річки Стрижень з двома гідротехнічними спорудами, які потребують належного утримання і обслуговування. У зв’язку з цим заклад просить не передавати йому ці землі, а також землі водного фонду — останні мають бути у користуванні водогосподарських організацій.

Наразі РЛП «Ялівщина» активно працює над концепцією розвитку парку. Охочих закликають надавати свої пропозиції на адресу Департаменту екології та природних ресурсів ОВА https://eco.cg.gov.ua

Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 12175 | Теги: природа, Чернігівщина, Ялівщина | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar