реклама партнерів:
Головна » 2016 » Травень » 14 » Проблеми жіночих шахів у Чернігові
20:14
Проблеми жіночих шахів у Чернігові
Проблеми жіночих шахів у Чернігові Днями у Дніпропетровську завершився півфінальний турнір жіночої першості країни.
Вже вкотре, з-поміж 25-и учасниць змагань не було жодної представниці Чернігівщини. Лише за роки незалежності наша землячка Тетяна Меламед вигравала чемпіонат України в 1996 році, вагомий авторитет мали Тетяна Костюк, Олександра Булах, Марина Козак. Серед останніх наших зірочок – Дарія Богдан, учасниця фіналу жіночої першості країни 2011 р. (16-22 місця). Після того вже 5 років юні чернігівчанки виступають лише в юнацьких першостях.

- Чому у нас так погано із жіночими шахами? – звернулися ми за коментарем до тренера шахової школи ФСТ «Україна», відомого чернігівського шахіста Іллі В’ячеславовича Гука.
- Моя точка зору, можливо, дещо несподівана: шахи – це більше чоловічий вид спорту. Ми коли набираємо учнів, то хлопці і дівчата грають разом. Так повелося, що дівчат завжди менше в шахових секціях. І пробиваються нагору, на рівень 1-го розряду, тільки найбільш сильні, найбільш міцні за характером. Я низько вклоняюсь перед такими шахістками, але можете лише уявити, через яку конкуренцію вони проходять. У нас є перспективні дівчата, та ж Валерія Дудорова, з якими пов’язуємо певні надії.
Двох відомих шахісток виховав тренер КДЮСШ-1 Юрій Куценко – чемпіонку України серед дівчат Марину Казак (після школи в силу життєвих обставин вона припинила заняття і не стала майстром спорту) і Олександру Булах, яка здобула звання майстра спорту.

- А є надія, що у нас з’являться нові зірки рівня Тетяни Меламед чи Тетяни Костюк?
- Є надія. Але тут є один аспект. Булах встигла стати майстром, коли закінчувала школу. Становлення на рівні майстра і вище проходить, скажімо так, на рівні тих міст, де потужні вузи, що підтримують шахи. Т. Костюк вступила в харківську юридичну академію, а на базі цього вузу була створена команда, яка багато разів вигравала командні чемпіонати України. Очолював її видатний український шахіст Володимир Савон. До речі, є відомості, що В. Савон народився в Чернігові, це було перед війною, а вже після 1941-го, внаслідок евакуації, він опинився в Харкові. Тож його становлення як шахіста проходило саме в Харкові. А Костюк була його ученицею. У Чернігові були хороші тренери на базі політеха (той же Микола Твердовський, нині, на жаль, покійний), але зараз нашим вузам нічим похвалитися, і це дещо гальмує зростання дівчат, коли вони після школу вступають до вузів.

- Чи реально відродити жіночі першості області, які не проводяться вже років двадцять? Перший повоєнний такий чемпіонат відбувся в 1957-му, тож наступного року матимемо певний ювілей – чим не привід?
- Думаю, поки що важко. Так складається, що в силу побутових обставин, коли жінкам виповнюється більше 20-и, починаються сімейні та різні інші питання. Тому все це дуже складно. На сьогодні цілком реально виховувати дівчат від початкового рівня до кандидатів у майстри, це нам під силу. А далі повинна бути цілеспрямована робота більш висококласних шахістів.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, спеціально для «Чернігівського формату»





Категорія: СПОРТ | Переглядів: 989 | Теги: жінки, Сергій Горобець, шахи | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar