реклама партнерів:
Головна » 2022 » Серпень » 11 » Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»: на часі — зонування території
07:14
Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»: на часі — зонування території
Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина»: на часі — зонування території Окреслити чітку площу — 168,7 га, а значить і межі, регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», попри численні дискусії, вдалося наприкінці минулого року. Тоді ж обласна державна адміністрація спільно з керівництвом комунального закладу «РЛП «Ялівщина» та громадськістю зосередилася на наступному завданні — зонуванні території. Цей етап необхідний не тільки для збереження самого парку, а й визначення вектора його подальшого розвитку.

На жаль, через повномасштабну війну в Україні процес підготовки Проєкту організації території регіонального ландшафтного парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів затягнувся. Договір на розробку документа з переможцем тендера — приватним акціонерним товариством «Науково-виробничий комплекс «КУРС» — підписано у травні поточного року.

Попередню версію згаданого проєкту робоча група з функціонування та розвитку комунального закладу, яку очолює начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус, розглянула сьогодні, 10 серпня.

Так, документ передбачає виокремлення чотирьох зон: заповідної та господарської, а також території регульованої та стаціонарної рекреації. За проєктом, понад половину всієї території займатиме господарська зона. З цією позицією не погодилися члени робочої групи. Зокрема, директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОВА Людмила Замай звернула увагу, що в парку нараховується 9 пам’яток археології, в тому числі одна — національного значення. Їх варто віднести до заповідної зони, яка в проєкті займає лише 5%. Висловили свої зауваження й громадські активісти, які вважають, що більшість цінних об’єктів не внесені до заповідної зони. На волонтерських засадах свою допомогу готові надавати місцеві екологи та науковці, щоб проєкт був дійсно якісним і враховував усі особливості Ялівщини — частини природно-заповідного фонду України.

Свою думку з цього приводу висловив розробник проєкту, директор ПАТ «Науково-виробничий комплекс «КУРС» Юрій Возний: оскільки територія підлягає значному антропогенному навантаженню, робити переважну частину парку заповідною недоцільно.

Щоб збалансувати всі думки й пропозиції, директорка Департаменту екології та природних ресурсів ОВА Катерина Сахневич запропонувала організувати зустріч проєктанта та робочої групи, залучивши місцевих науковців та екологів, безпосередньо оглянути територію, щоб потім уникнути непорозумінь. Нині ж, до 25 серпня, Департамент збиратиме всі пропозиції та зауваження від членів робочої групи на електронну адресу deko_post@cg.gov.ua.

Принагідно директорка КЗ «РЛП «Ялівщина» Юлія Батура поінформувала про роботу, проведену з початку року. Через активні бойові дії, що відбувалися на території області, постраждав і сам парк. Тривалий час він був недоступним для відвідувачів. Оскільки досі не напрацьована методологія підрахунку збитків природно-заповідного фонду, оцінити завдану шкоду поки що не можна.

Проте діяльність регіонального ландшафтного парку, наскільки це можливо в сучасних умовах, поступово відновлюється. Так, тут неодноразово проводилося прибирання екологічних стежок та прибережної смуги річки Стрижень, тривають регулярні обходи території, разом з тим — профілактичні бесіди з відвідувачами щодо безпечного відпочинку.

— Дійсно, багато чого зроблено після активних бойових дій. Але маємо рухатися далі, залучаючи до втілення ініціатив міжнародних донорів, — підкреслив начальник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус, додавши, що орієнтиром подальших кроків стане саме Проєкт організації території, який міститиме стратегію розвитку парку на десять років.

На якісній підготовці цього стратегічно важливого для парку документа наголосив заступник начальника ОВА Дмитро Іванов. Він закликав членів робочої групи до конструктивного діалогу задля досягнення якнайшвидшого результату.

Джерело: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації




Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 10355 | Теги: природа, зонування, Ялівщина, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar