реклама партнерів:
Головна » 2015 » Липень » 30 » Рятувальники закликають бути обережними під час збирання та вживання грибів
20:10
Рятувальники закликають бути обережними під час збирання та вживання грибів
Рятувальники закликають бути обережними під час збирання та вживання грибів Рясні дощі на Чернігівщині прискорили сезон "тихого полювання". У лісових масивах можна зустріти "мисливців", які з кошиками, відрами і навіть поліетиленовими пакетами блукають у пошуках дарів лісу - грибів. Проте, нажаль, не всі грибники можуть впевнено відрізнити отруйні гриби від їстівних. Як результат, це може призвести до нещасного випадку. Крім того, непередбачувані наслідки чекають на тих, хто не обізнаний з правилами приготування деяких видів грибів.

У зв’язку з цим, рятувальники нагадують:
• Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які достовірно відомо, що вони їстівні.
• Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями у різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.
• Не куштуйте сирі гриби на смак.
• Вдома ще раз перевірте гриби, особливо ті, що збирали діти. Усі сумнівні одразу викидайте.
• Не купуйте гриби на стихійних ринках.
• Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
• При обробці грибів кип'ятіть їх 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
• Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовують для соління - грузді, вовнянки та інші котрі містять молочний сік. Цим самим Ви позбудетеся гірких речовин, що уражають слизову оболонку шлунку.
• Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
• Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
• Найнебезпечнішим з отруйних грибів є бліда поганка, яку люди часто плутають із печерицями чи сироїжками.
• Значна кількість грибів, що досі вважалися їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, то може статись отруєння.
• Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм.

Не збирайте гриби:
• якщо не впевнені, що знаєте їх;
• поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
• з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі.

За повідомленням Управління ДСНС у Чернігівській області



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 756 | Теги: Чернігівщина, отруєння, гриби | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar