реклама партнерів:
Головна » 2016 » Липень » 3 » Роз’яснення владцям щодо демонтажу пам’ятників з ознаками комуністичної символіки
10:35
Роз’яснення владцям щодо демонтажу пам’ятників з ознаками комуністичної символіки
Роз’яснення владцям щодо демонтажу пам’ятників з ознаками комуністичної символіки Спеціальна норма Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (ч. 6 ст. 7) не передбачає винятків щодо можливості залишення на місці пам’ятника або пам’ятного знаку, присвяченого встановленню радянської влади на території України та переслідуванню учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті.
Закон про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в частині пам’ятників та пам’ятних знаків містить загальні та спеціальні норми.
Відповідно до загальних норм (пп. «ґ» та «д» п. 4 ч. 1 ст. 1) символікою комуністичного режиму є, в т.ч., пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені особам, які обіймали керівні посади в комуністичній партії (посада секретаря районного комітету і вище), керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування, працівникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів, а так само пам’ятники, пам’ятні знаки, присвячені подіям, пов’язаним із діяльністю компартії, встановленням радянської влади на території України чи окремих адміністративно-територіальних одиниць, переслідуванням борців за незалежність України у ХХ столітті.
Іншою загальною нормою (п. 3 ч. 3 ст. 4) передбачено, що заборона використання комуністичної символіки не поширюється на випадки її використання у творах мистецтва, створених до набрання чинності цим Законом.
Разом з тим, Закон містить також спеціальну норму (ч. 6 ст. 7), відповідно до якої Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування зобов’язані в установленому порядку здійснити демонтаж пам’ятників, пам’ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади у комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік, працівникам радянських органів державної безпеки, подіям, пов’язаним з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті.
Відповідно до теорії права спеціальна норма має пріоритет у застосуванні над загальною нормою. Тобто, у разі існування будь-яких розбіжностей між загальною та спеціальною нормою, застосуванню підлягає саме спеціальна норма.
Спеціальна норма Закону (ч. 6 ст. 7) не передбачає винятків щодо можливості залишення на місці пам’ятника або пам’ятного знаку, присвяченого встановленню радянської влади на території України та переслідуванню учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті.
З огляду на це, всі без винятків пам’ятники, пам’ятні знаки, які містить ознаки комуністичної символіки, повинні бути демонтованими.

Український інститут національної пам’яті

До речі, у порушення Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» від 9 квітня 2015 р. № 317-VIII, розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації «Про демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків» від 20 травня 2016 р. № 276, зокрема,
залишилися не демонтовані:
- у Новгороді-Сіверському пам’ятник Леніну;
- у Чернігові дві стели (2-га та 3-я від вул. Лісковицької), які входять до складу Меморіального комплексу на Болдиній горі.

Довідка:
Барельєф другої стели (друга за рахунком від початку комплексу) присвячено «великій жовтневій соціалістичній революції», тобто більшовицькому жовтневому заколоту із загарбання влади у 1917 р. в Росії.
Барельєф третьої стели (третя за рахунком від початку комплексу) — «Громадянській війні в Росії 1917-1921 рр.» з гаслом «за радянську владу», тобто з грудня 1917 р. агресивній війні радянської Росії проти Української незалежної держави — Української Народної Республіки, окупації та анексії її території.



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 995 | Теги: декомунізація, Новгород-Сіверський, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar