реклама партнерів:
Головна » 2020 » Березень » 18 » Шахи. Чемпіонат Чернігова до 10 років
20:10
Шахи. Чемпіонат Чернігова до 10 років
Шахи. Чемпіонат Чернігова до 10 років Шахове життя Чернігівщини призупиняється до квітня. Відміняються кваліфікаційні турніри та чемпіонат області серед чоловіків. Завершальним шаховим акордом дитячих шахів області стала першість міста з активних шахів серед дітей до 10 років (з окремим заліком до 8 років).
Турнір виявися ніби продовженням лютневого чемпіонату області, хід якого широко висвітлювався тут.
Як і в попередньому змаганні, фаворитами прогнозувалися першорозрядники Дмито Бобир та Валерій Донець. Другорозрядники Жовтик, Крись, Скворцов, Бурдакова та Аліна Донець повинні були стати головними претендентами на вакантне місце у призовій трійці. Відразу зазначимо, що в підсумку ніяких несподіванок не сталося, проте сам хід боротьби передбачити було майже неможливо.
Обидва лідери стартували за графіком першості області, набираючи максимум очок з менш кваліфікованими шахістами. Перемогли по одному гравцю 4-го та 3-го розрядів, відсунули від трону по два другорозрядника. Як і місяць тому, в п’ятому турі лідери зустрілися між собою. Знову Дмитро грав білими, знову отримав гіршу позицію по дебюту і знову переміг. Отже, після першого дня змагань інтрига у боротьбі за чемпіонство майже вмерла. У групі переслідування другорозрядники відбирали очки один у одного. Тільки Гліб Жовтик тримав марку, програвши лише старшому за рангом. А Аліна Донець та Соня Бурдакова вирішили «поділитися» очками ще й з третьорозрядниками.
Другий день розпочався з перемог лідерів та поразок другорозрядників.
У сьомому турі жереб звів Дмитра Бобиря з одвічним суперником Глібом Жовтиком, який єдиний відібрав у нього бали на першості області. На відміну від попереднього турніру, Гліб виступав стабільно, впевнено долаючи всіх суперників свого рівня.
Якщо хто й мав шанси повернути інтригу в турнір, то це саме він. І Гліб не підвів. Впевнена перемога над Бобирем заплутує турнірне становище і перед завершальним туром абсолютно не зрозуміло, хто ж стане переможцем: три учасники мають по 7 очок – Бобир, В. Донець і Жовтик. Додаткові показники у всіх майже однакові. Решта учасників відстають на два бали.
Дмитру Бобирю жереб дарує в суперники 4-розрядника, тож партія завершується легкою перемогою. Глібу Жовтику та Валерію Донцю належить вирішити долю жіночого чемпіонства: Гліб грає з Софією Бурдаковою, Валерій – із рідною сестрою Аліною.
Дмитро швидко перемагає і починає слідкувати за змінами коефіцієнта Бухгольця. А він зовсім для нього невтішний – у разі перемоги Валерій Донець обходить Дмитра, а Гліб майже наздоганяє.
Аліні Донець для завоювання відразу трьох титулів з чотирьох, що розігруються на турнірі, достатньо й нічиєї, а її суперника влаштовує виключно перемога. Валерій ризикує та помиляється, і Дмитро Бобир знову стає переможцем турніру.
Гліб Жовтик отримує майже безнадійну позицію і все йде до того, що перша четвірка турніру практично повністю повторить четвірку місячної давнини (лише на третьому місці Скворцова замінить Жовтик). Проте Соня Бурдакова, замість рішучих, дій починає пропонувати нічию повторенням ходів. Гліб відчуває невпевненість суперниці, кидається в бій та перемагає.
Таким чином Жовтик повторює свій успіх минулорічної першості міста та займає друге місце (рік тому Гліб віддав титул Валерію Донцю, програвши в останньому турі).

За підсумками змагань перша десятка набула такого вигляду:
1. Дмитро Бобир (2011 р.н., 1 розряд) – 8 очок (коефіцієнт Бухгольця 51,5)
2. Гліб Жовтик (2010 р.н., 2 розряд) – 8 очок (КБ 50,5)
3. Валерій Донець (2010 р.н., 1 розряд) – 7 очок
4. Аліна Донець (2013 р.н., 2 розряд) – 6 очок (КБ 51,5)
5. Ярослав Тиханкін (2011 р.н., 3 розряд) – 6 очок (КБ 48,0)
6. Тимур Скворцов (2011 р.н., 2 розряд) – 6 очок (КБ 43,0)
7. Дмитро Крись (2010 р.н., 2 розряд) – 5,5 очок (КБ 48,0)
8. Анна Карлаш (2011 р.н., 3 розряд) – 5,5 очок (КБ 39,5)
9. Софія Бурдакова (2010 р.н., 2 розряд) – 5 очок (КБ 50,0)
10. Олександр Вертебний (2010 р.н., 3 розряд) – 5 очок (КБ 49,5)

Варто відзначити стабільну гру Тимура Скворцова (програв тільки Жовтику та Донцям), Ярослав Тиханкіна (поступився лише трьом призерам) та Олександра Вертебного (виграв у двох другорозрядників, програв трьом призерам).
На завершення назвемо переможців у інших трьох номінаціях.
За положенням у турнірній таблиці перемогу у всіх трьох номінаціях (дівчата до 10 років, загальний залік до 8 років та дівчата до 8 років) здобула Аліна Донець. Однак, згідно офіційного положення про змагання, їй дісталася лише нагорода за 1 місце серед дівчат до 8 років.
Інші призові трійки мають наступний вигляд:
Дівчата до 10 років: Аня Карлаш, Соня Бурдакова, Соня Васильченко.
Юнаки до 8 років: Єгор Лобов, Артем Неведимкін, Назарій Семко.

Руслан ДОНЕЦЬ,
оглядач вайбер-сторінки «Черігів шаховий»



Призери першості Чернігова серед юнаків до 10 років



Призери першості Чернігова серед дівчат до 10 років



Призери першості Чернігова серед юнаків до 8 років




Категорія: СПОРТ | Переглядів: 485 | Теги: шахи, чемпіонат, Чернігівщина | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar