реклама партнерів:
Головна » 2016 » Травень » 8 » Шахи на Чернігівщині. Турнір ветеранів
20:21
Шахи на Чернігівщині. Турнір ветеранів
Шахи на Чернігівщині. Турнір ветеранів Традиційний турнір з активних шахів серед ветеранів (1966 року народження і старших – тобто тих, кому за 50), приурочений до Дня перемоги над нацистською Німеччиною, пройшов у приміщенні КДЮСШ-1.
23 учасники протягом трьох днів (6-8 травня) змагалися за швейцарською системою (7 турів), із контролем часу 30 хвилин кожному на партію. Вже традиційно змагання проходили в гострій боротьбі, а переможець визначився в останній момент. Що цікаво, в драматичному останньому турі чорні здобули відразу 8 перемог (проти двох у білих).
На фінішну пряму лідерами вийшли наймолодший з-поміж учасників, тренер КДСЮШ Юрій Куценко та Григорій Орел. Григорію Васильовичу не вдалося чорними встояти проти набравшого хід Валерія Плаксина, також чорними грав і Юрій Дмитрович. На його захисні редути потужну комбінаційну атаку провів Олег Юрасов: пожертвував слона, пізніше ще одну фігуру. Ю. Куценко зумів відбити натиск, зберігши істотну матеріальну перевагу, однак потрапив у жорстокий цейтнот. Решта партій на той час давно завершилися, учасники зібралися навколо столика, де вирішувалася доля першого місця. Обидва гравці в шаленому темпі робили ходи, аж поки О. Юрасов, маючи кілька хвилин у запасі, у спішці не посунув короля на одне поле далі, ніж належало – неможливий хід, за який, згідно правил, шахісту зараховується поразка.
Таким чином першим фінішував Юрій Куценко, який вже декілька років не виступав у турнірах через тренерську і суддівську завантаженість. Друге місце у Валерія Плаксина, третій – Григорій Орел.

Коментар головного судді, віце-президента обласної шахової федерації Олега Туки:
- У турнірі брали участь 23 учасники. Розраховували на трохи більшу кількість, однак паралельно проходив меморіал у Ніжині, тож, певно, деякі шахісти поїхали туди. Поза конкурсом грав 11-річний Назар Лаптій, який готується до першості України в своєму віці, що незабаром стартує, тож для нього це було тренувальне змагання. Хоча Назар зіграв нижче своїх можливостей. Загалом особливих несподіванок турнір не приніс. Нижче своїх можливостей, як на мене, зіграв Ігор Кабанов. З поразок стартував Леонід Панасюк, але на фініші здобув чотири перемоги поспіль і увірвався до лідируючої групи. Найбільш віковий гравець – 82-річний Олег Юрасов. Олег Олександрович набрав 4 очки і перебуває в чудовій спортивній формі.



Сергій ГОРОБЕЦЬ, спеціально для «Чернігівського формату».













Категорія: СПОРТ | Переглядів: 1362 | Теги: Чернігівщина, Сергій Горобець, шахи | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar