реклама партнерів:
Головна » 2020 » Березень » 15 » Шахи в регіонах: Ніжин
20:48
Шахи в регіонах: Ніжин
Шахи в регіонах: Ніжин Ніжин завжди займав особливе місце на шаховій карті області. Ніжинці першими почали проводити першості міста (1923, Чернігів – 1924) і саме ніжинець В. Єршов став першим представником області в чемпіонатах України (1924 рік). І хай перший майстер спорту (Володимир Михальський) з’явився в місті лише рік тому, однак Ніжин – це не просто твердий «номер два», а реальний конкурент Чернігова в змаганнях різного рангу на протязі багатьох десятиліть.

Про ситуацію в ніжинських шахах розповідає Юрій Борисович Стражник, директор Ніжинської ДЮСШ з шахів, тренер-викладач.
– Головна проблема – відсутність притоку нових кадрів. Талановиті діти закінчують школу і виїздять навчатися, не залишаються в Ніжині. «Старички» ідуть потроху. Клуб є, федерація є, фінансування є, турніри проводяться. Звичайно, завжди хочеться більшого фінансування. Хоча оновили свою спортивну базу, придбали сучасні електронні годинники, турнірні шахи, ремонт у клубі потроху робиться. Минулого року Володимир Михальський на турнірі в Омельнику виконав норму майстра спорту – перший і єдиний шаховий майстер у Ніжині. Микола Кожем’яко, Володимир Примиренно, Денис Стеценко, Ігор Рудик, Ігор Вітер, Дмитро Іващенко – це ті, хто стабільно входять в число переможців та призерів ніжинських турнірів, до складу збірної молоді. Коли є можливість, виступає в турнірах Денис Харченко – єдиний в Ніжині чемпіон України серед юнаків (перше місце в юнацькій першості до 12 років у 2004-му в Білій Церкві). Також підростає талановита молодь, що з них вийде – як кажуть, поживемо – побачимо.

- Які основні змагання проводяться в Ніжині?
- Останні роки ми вже традиційно проводимо відкриті чемпіонаті області з швидких шахів до 10, 12, 14, 16 років. Минулого року взяли участь 102 учасника, позаминулого – під 90. Це з офіційних турнірів, які проводяться за домовленістю з федерацією і вносяться в календар. А так проводимо багато своїх змагань. Двічі на рік – відкриті особисто-командні змагання серед дорослих, де беруть участь по 40-50 шахістів. А восени минулого року в турнірі на честь 15-річчя школи було 173 учасника, це рекорд області. Проводили змагання в спортивному залі школи № 15, тому що наш клуб розрахований лише на 60 чоловік. Також проводимо турніри, хай не такі багатолюдні, для дорослих, для дітей, до Дня святого Миколая, куди приїздять гравці з Чернігова, з Києва, з якими у нас зв’язки налагоджуються. Також Сумська область у нас чи не вся представлена на турнірах: Конотоп, Глухів, Ромни, Шостка, Кролевець Середина-Буда й інші. Ну й чемпіонати міста серед дорослих і вікові серед дітей – і по класиці, і по швидких шахах.
Останній чемпіонат міста проходив у листопаді-грудні 2019-го. 73 учасника, декілька ліг. Група «А» – 10 чоловік: кандидати у майстри, першорозрядники і майстер Володимир Михальський. Він і став переможцем, другий – Ігор Рудик, третій – Микола Кожем’яко. Окремо грали групи 1-го розряду (переміг Олександр Кулепестін), 2-го розряду і 3-го. Змагання пройшли за підтримки федерації шахів та міського відділу культури й спорту.

- Останнім часом стабільно успішними виступами відзначається лідер ніжинських шахів Володимир Михальський. Як вам бачаться його перспективи?
- Зацікавленість і бажання прогресувати є. Стати гросмейстером – це такий непростий рубіж… Майстра виконати важко. От кажуть, до кандидата в майстри ти доходиш, а потім крок зробити і стати майстром – це складно. А гросмейстером – ще набагато складніше… Хоча рейтинг в нього вже ледь не 2400, він давно переступив рубіж майстра. Поживемо – побачимо. Але бажання в нього є. Займається і весь віддається шахам. Навіть на шкоду своєму здоров’ю, десь наступаючи на горло своєму комфорту.

- Яка ситуація з жіночими шахами?
- Болюче питання, як і у всій області. Є дівчата, які займаються, Але справжніх зірочок у жіночих у дівочих шахах немає.

- А кого можете згадати з минулих поколінь?
- Олена Мар’янова (1977 р.н.), чемпіонка області, брала участь у чемпіонатах України (ще по лінії міністерства освіти), входила до збірної області, грала на всеукраїнських змаганнях – спартакіадах тощо. Після неї –Інна Пшегоцька (1991 р.н.), учасниця чемпіонатів України, Марія Михальська (1989 р.н). Це все першорозрядниці. Надія Стражник – неодноразова чемпіонка області, фіналістка чемпіонату України 2000 року серед дівчат до 12 років. Щоправда, потрапити – ми потрапили, а от поїхати на чемпіонат не вийшло. Раніше всі українські першості проходили в Києві, поруч із Ніжином. А того разу перенесли в Сімферополь і, скажімо так, не знайшли грошей на поїздку. Першорозрядниця Вероніка Жайворонок – призерка чемпіонатів області, учасниця першостей України. Після 2000-х років – це Анастасія Литвин, також Анна Ткаченко, Анастасія Шеверда, Владислава Шейко. Це дівчата, які в різний час ставали призерками першостей області. Хоча слід сказати, що конкуренція в жіночих шахах в області не така, як у юнаків. Буває, що грає їх там раз, два, три… Всі призери зразу відомі, лише черговість на п’єдесталі під питанням. Є зараз талановиті дівчата, але яке їх майбутнє – важко сказати.

- Крім сьогоднішніх зірочок, кого ще згадаєте з талановитих ніжинських юнаків?
- Олег Сорочан – став навчатися в Києві і закинув шахи. Хоча свого часу вони серйозно конкурували з Володимиром Михальським в області: один рік Володимир попереду, інший – Олег. З тих чи інших причин припинили виступи Артем Сердюк, Сергій Лозицький, Максим Буряк – це хлопці, які хоч раз та попадали в призери обласних першостей, причому в хорошій компанії: з чернігівськими хлопцями, з прилуцькими, з городянськими, які тепер, щоправда, не приїжджають.
Періодично грають Олег Сіренко, Максим Киричок та Володимир Ісмайлов. Останній двічі фінішував четвертим в чемпіонатах України, йому зовсім трохи не вистачало до бронзи. Натомість стабільно виступають у різноманітних турнірах Владислав Пучка, Глеб Парфьонов, Олександр Ридзель.
В цілому є юнаки, з якими потрібно займатися, хочеться ростити з них гарних шахістів, чемпіонів. Від тренера дуже багато залежить. Якщо дитина талановита, якщо батьки підтримують… Ну це має бути такий собі трикутник: спроможність батьків профінансувати участь у змаганнях, хороший тренер і здібний учень – коли це співпадає, тоді й результат є. Коли всі цього прагнуть і йдуть до мети.
Гострою залишається проблема нових кадрів. Школа наша була відкрита в 2004-му, вже понад 15 років функціонує, і тренерсько-викладацький колектив практично в незмінному складі. Окрім мене, це старший тренер Федір Олександрович Філімонов, Сергій Данилович Іващенко, якому в цьому році виповнюється 80 років, автор багатьох підручників – свого часу це справжня бомба була, по них займалися багато сучасних гросмейстерів. Перший його збірник комбінацій вийшов у 1985 році у видавництві «Радянська школа», потім були перевидання, в тому числі і в Москві. Також викладає його син Дмитро Сергійович Іващенко. І Володимир Ілліч Харченко, тренер і батько Дениса Харченка. Ось така п’ятірка незмінна. Є ще люди на півставки, які приходять і йдуть. А ми працюємо з самого початку заснування школи.

Розмовляв Сергій ГОРОБЕЦЬ,
спеціально для «Чернігівського формату»


Юрій Стражник (ліворуч)




Категорія: СПОРТ | Переглядів: 714 | Теги: Сергій Горобець, Ніжин, шахи | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar