реклама партнерів:
Головна » 2020 » Березень » 2 » Шахові зірочки недалекого минулого: Діана Божкова
19:25
Шахові зірочки недалекого минулого: Діана Божкова
Шахові зірочки недалекого минулого: Діана Божкова Першорозрядниця Діана Божкова активно займалася шахами майже 10 років. Учасниця першостей України, переможниця кубка області серед молоді і першості Чернігова серед учнів загальноосвітніх шкіл в 2016-му. Сьогодні навчається в Національному університеті «Києво-Могилянська академія». Два роки тому грала на меморіалі Олександра Носенка. Але від шахів не відійшла: веде гурток в університеті, навчає дітлахів у дитячому садку. А за кілька днів знову сяде за шахову дошку – Діана однією з перших погодилася взяти участь у жіночій першості області 7 березня.

– Моє знайомство з шахами почалося з телевізора, де я побачила шахове протистояння двох чемпіонів світу – Анатолія Карпова й Гаррі Каспарова. Мені було приблизно 5 років і така гра була незнайомою й цікавою. Потім почалися питання: «А що це?», «А як це?», «Навчіть грати» і «Купіть мені шахи».
Я довго пам’ятала про побачене в телеекрані й рідні таки купили мені шахи. Але цим вони лише зрекли себе на «Пограйте зі мною». Врешті-решт, тато не витримав і сказав: «Підеш в 1-й клас (мої 7 років!) – я віддам тебе в шаховий клуб». Так почався мій шлях до серйозної гри.
Моїм тренером був Микола Миколайович Богдан – людина з міцними нервами, який після кожної моєї поганої гри казав, що кожна нова сива волосинка на його голові з’являється саме через таку партію. Людина, яка ділиться своїм досвідом життя. Людина, з якою цікаво просто поговорити. Дуже сумую за його настановами. І, звичайно, ніколи не забуду як за мене переживали на турнірах інші наші тренери: Ілля В’ячеславович Гук, Юрій Дмитрович Куценко, Олександр Миколайович Носенко, Олексій Валерійович Крупко.
Були такі суперники, з якими кожна гра була унікальною. І ти ніколи не вгадаєш до партії, хто з вас переможе. Із турнірів, напевно, найбільше запам’яталась участь у чемпіонаті України серед юнаків та дівчат до 12 років.
1-й розряд виконувала дуже довго. Мені часто не вистачало то одного балу, то 0,5 бала, і це було дуже прикро. Кожен турнір наші тренери знову тримали за мене кулачки й казали: «Ну давай, Діано, ми всі за тебе переживаємо».
Звичайно, коли ти дитиною опановуєш нову гру, тобі хочется бути в ній першим. Перемагати найсильніших і грати так же круто, як чемпіони світу з шахів. Але з віком починається більше навантаження у школі, потім університет і доросле життя, і шахи стають лише як хоббі.
Навантаження в школі потіснило шахи на другий план, але вже в університеті я почула про шаховий гурток, прийшла поцікавитись, а мені… запропонували в ньому викладати. І ось вже 2 роки вчу студентів грати в шахи. З тими, хто вміє, проводимо змагання, розбираємо цікаві партії й слідкуємо за шаховими новинами. А також проводимо турніри серед факультетів та спеціальностей «Києво-Могилянської академії».
Так вийшло, що й працюю я теж у сфері шахів:) Провожу шахові заняття з дітками 5-6 років у дитячому садочку. Знайомлю молоде покоління з цією цікавою грою, доводжу, що шахи не нудна гра, і ми разом розвиваємо стратегічне мислення.
Наразі вдається грати лише під час занять в університеті, але при будь-якій можливості залюбки беру участь у турнірах у рідному місті Чернігові.
Кумири? Пам’ятаю, як з Миколою Миколайовичем дивилися партії чемпіона світу Магнуса Карлсена, і відтоді слідкую за його грою в YouTube.

Розмовляв Сергій ГОРОБЕЦЬ,
спеціально для «Чернігівського формату»



Діана Божкова



Діана Божкова (праворуч) на меморіалі Олександра Носенка. 2018 рік



Після перемоги в кубку області серед молоді. 2016 рік




Категорія: СПОРТ | Переглядів: 941 | Теги: Чернігівщина, Сергій Горобець, шахи | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar