реклама партнерів:
Головна » 2020 » Березень » 12 » Шахові зірочки недалекого минулого: Марія Колоток
22:01
Шахові зірочки недалекого минулого: Марія Колоток
Шахові зірочки недалекого минулого: Марія Колоток Марія прийшла в шахи доволі пізно, вже в 8 класі. Швидко виконала перший розряд. А далі – типова для дівчат історія: закінчення школи, ЗНО, вступ у вуз, навчання. Два роки без занять шахами. Однак про улюблену гру не забуває: відвідує шаховий гурток в технологічному університеті, де нині навчається, взяла участь у нещодавній жіночій першості області.

– Була одна історія, коли я виконувала 3-й розряд. У мене залишалась остання партія, і аби виповнити розряд, треба було зіграти або внічию, або перемогти. У мого суперника була та ж ситуація. Він на початку партії запропонував нічию, але я сказала, що варто ще пограти, а потім, можливо, домовимось на нічию. В результаті гри в мене була виграшна позиція і я довела партію до перемоги. З цього приводу було багато суперечок як зі сторони інших учасників, так і зі сторони нас із суперником, що я мала була погодитись на нічию, оскільки це чесно, по-людськи, так би мовити. Але шахи – це спорт, це змагання, і перемогти має сильніший. Того дня я здобула перше місце.
Я досить випадково потрапила у цей вид спорту, мене туди записали без мого відома, сказавши: «Не сподобається – не будеш ходити». Але вже після першого тренування я захопилась і майже три роки займалась шахами в ДЮСШ. Моїм тренером весь час був Анатолій Миколайович Нестерець.
З турнірів найбільше запам'ятався найперший, на виконання 4 розряду, ці емоції були незабутні. Також зайняла 3 місце в чемпіонаті області зі швидких шахів серед дівчат. Мені досить рідко вдавалось на змаганнях грати з дівчатами, в основному були хлопці. Із суперниць пам’ятаю лише Валерію Дудорову та Анну Ходіс, з нею граю й зараз. Для мене незручні суперники це ті, що зазвичай грають закриті позиції, оскільки я люблю агресивну гру, а в закритих партіях досить складно вести активну атаку.
Як виконала перший розряд? Це було досить складно, були дуже сильні учасники. Але останню, вирішальну партію я виграла і отримала 1-й розряд. Мріяла, звичайно, зростати, удосконалюватися, стати майстром. Але розуміла, що це буде досить складно, треба багато часу приділяти шахам.
А часу бракувало. В 11 класі треба було готуватись до ЗНО і я майже не ходила на заняття. А вже в університеті з'явились інші турботи. Навчаюсь в ЧНТУ на спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування». З 2-го курсу хожу в секцію шахів при університеті, але професійно не займаюсь. У нас проводяться турніри між факультетами, інститутами та іншими навчальними закладами. Брала участь в усіх, результат був непоганий.
Шахові кумири? Для мене кумиром був і є мій тренер, Анатолій Миколайович.

На жіночому чемпіонаті області Марія виступала з перемінним успіхом (3 очка, 20 місце).
– Вирішила зіграти, оскільки потрібно прокачувати свої навички, а також хотілося б знову відчути цей дух змагань, – пояснює Марія. – Сам турнір, як завжди, організований вдало, я отримала приємні враження. Щодо власного виступу, багато чого вже забулося з теорії за цей час, тому вважаю, що могла б зіграти й більш успішно. Наступного разу має бути краще…

Розмовляв Сергій ГОРОБЕЦЬ,
спеціально для «Чернігівського формату»



Марія Колоток



Марія Колоток на жіночій першості області. 7 березня 2020 р.



Партія з Людмилою Капуровою




Категорія: СПОРТ | Переглядів: 630 | Теги: Чернігівщина, шахи, Сергій Горобець | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar