реклама партнерів:
Головна » 2024 » Березень » 14 » Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14:49
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни 14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українського добровольця. Це вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посилення суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань.
Із 2014 року Україна веде збройну боротьбу з російським агресором за власне існування, незалежність і територіальну цілісність — найбільше випробування у своїй новітній історії.
Нагадаємо, що 14 березня у 2014 році на тренувальну базу в Нових Петрівцях з Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану для формування першого добровольчого батальйону. Чоловіки й жінки самоорганізувалися та вирушили на схід України – на захист нашої держави та її суверенітету. Саме тому 14 березня і стало датою на пошанування українських добровольців.
Громада Чернігова, як і все українське суспільство, вдячна та пам’ятає, що добровольці зі зброєю в руках у найважчі, найкритичніші моменти рятували й зараз рятують країну від підлого та жорстокого ворога. Ця вдячність проявляється і в нових топонімах міста.
19 лютого 2016 року розпорядженням Чернігівського міського голови в обласному центрі з’явилися вулиці Добровольців та Волонтерів.
Цим же розпорядженням одна з вулиць Чернігова була названа на честь Героя України (посмертно) Олега Міхнюка, активного учасника Революції Гідності, командира 8-ї сотні Самооборони Майдану, добровольця — командира 2-ї штурмової роти 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар», старшого сержанта. Він народився 27 жовтня 1965 року у селищі Мала Дівиця Прилуцького району Чернігівської області. Загинув 20 серпня 2014 року внаслідок мінометного обстрілу позицій підрозділу біля смт. Новосвітлівка Краснодонського району Луганської області.
21 лютого 2023 року рішенням сесії Чернігівської міської ради з’явилася вулиця на честь Героя України (посмертно) Євгена Лоскота, активного учасника Революції Гідності, добровольця — капітана (достроково отримав звання майора, проте так і не встиг змінити погони) 1-ї окремої танкової бригади Сухопутних військ ЗСУ, учасника оборони Луганського аеропорту. Він народився 22 червня 1983 року в Чернігові. Загинув 7 вересня 2014 року в бою поблизу села Весела Гора Слов’яносербського району Луганської області.
30 березня 2023 року рішенням сесії Чернігівської міської ради одна з вулиць названа на честь Героя України (посмертно) Олександра Мацієвського, добровольця — солдата 119-ї окремої бригади територіальної оборони (Чернігівська область) Сил територіальної оборони ЗСУ. Народився 10 травня 1980 року в Кишиневі, був громадянином Молдови, У 2008 році Олександр з дружиною та сином переїхав із родиною до України в м. Ніжин Чернігівської області, отримав українське громадянство. Загинув 30 грудня 2024 року поблизу села Красна Гора Бахмутського району Донецької області. Він був розстріляний російськими військовими злочинцями за вигук «Слава Україні!».
Зараз активісти громади та історики висунули та відстоюють важливу ініціативу назвати одну з вулиць обласного центру на честь ОБОРОНЦІВ ЧЕРНІГОВА — тисяч місцевих добровольців, які з 24 лютого 2024 року пішли боронити рідне місто та всю Україну від російських загарбників і перемогли в тому найкритичнішому періоді повномасштабного ворожого вторгнення.
Завжди, у найважчі часи понад 1000-літної української історії, знаходилися відважні, які добровільно брали зброю до рук і ставали на захист своєї Батьківщини.
Слава Україні!
Героям Слава!

Сергій Бутко,
Український інститут національної пам’яті










Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1311 | Теги: Чернігівщина, топопніми, українські добровольці | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar