реклама партнерів:
Головна » 2016 » Листопад » 5 » У центрі Чернігова знайшли люк першого міського водогону
08:59
У центрі Чернігова знайшли люк першого міського водогону
У центрі Чернігова знайшли люк першого міського водогону У центрі Чернігова працівники комунального підприємства "Чернігівводоканал" знайшли оглядовий люк першого міського водогону, будівництво якого велось у 80-х роках XIX сторіччя, інформує прес-служба КП "Чернігівводоканал".

"Унікальну знахідку виявили співробітники КП "Чернігівводоканал" при ліквідації неробочого водопровідного колодязя в самому центрі Чернігова. При проведенні робіт було виявлено люк оглядового колодязя, який при більш детальному огляді виявився одним із перших люків міського водогону", - йдеться у повідомленні прес-служби.

У центрі люка ремонтники побачили невеличке зображення, схоже на герб Чернігова. Після очищення шару іржі, герб стало видно більш чіткіше.

За інформацією водоканалу, основні роботи з будівництва першого водогону в Чернігові велись у 1880-1883 роках. До 1883 року в місті було обладнано всього три водозабори. Приватних водогонів налічувалося шість, один з яких, за припущенням, вів до аптеки Маркельса.

У водоканалі припускають, що знайдений люк закривав колодязь, через який була підключена одна з найбільших на той час аптек міста, відкрита в Чернігові в 70-х роках XIX ст. Кальманом Маркельсом, якому пощастило виграти в лотерею кругленьку суму. Крім того, є ймовірність, що знайдений люк - один із трьох перших, виготовлених майже 140 років тому. Люки тоді відливали з чавуну і їх якість була відмінною. Нині, оглянувши знахідку, це підтвердили й сучасні знавці ливарної справи.





Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 888 | Теги: археологи, водогон, Чернігівводоканал | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar