реклама партнерів:
Головна » 2016 » Лютий » 8 » У Чернігові активізувалися телефонні шахраї
21:47
У Чернігові активізувалися телефонні шахраї
У Чернігові активізувалися телефонні шахраї Поліція радить громадянам проявляти пильність, спілкуючись з особами, які представляються представниками соціальних служб чи правоохоронцями.
Схема цих шахрайств проста, але вирішальними тут є фактори несподіванки та гра на емоціях потерпілого. Шахраї дзвонять на телефон увечері або вночі. Питають чи вдома син (чоловік, онук), якщо відповідь позитивна, то «голос» повідомляє, що він затриманий поліцією або потрапив в якусь біду.

Якщо жінка починає нервуватися й розпитувати подробиці, шахрай тріумфує - жертва «на гачку». Аферисти не дають жертві вийти зі стресової ситуації й ведуть діалог так, що потерпілі погоджуються допомогти родичеві і слухняно виконують поради «посередника». Інколи шахраї просять не відключати телефон, щоб позбавити людей можливості передзвонити родичам і з'ясувати реальну картину. Інколи вони міняють голос і представляються родичами.

Мета одна - виманити гроші, які жертва, «рятуючи» родича, має переказати на банківський рахунок або віддати готівкою кур’єру.

Протягом вихідних черговими жертвами шахраїв стали три жінки 64, 84 та 86 років.

6 лютого близько третьої ночі до квартири 64-річної чернігівки на стаціонарний телефон зателефонував невідомий і повідомив, що її син та онук внаслідок ДТП потрапили до лікарні. І що для вирішення всіх проблем їм потрібні гроші. Готівку потрібно було передати кур’єру. Жінка одразу погодилася і винесла до під’їзду будинку й передала невідомому чоловіку 13500 доларів США. Коли ж пенсіонерка повернулася додому, знову пролунав дзвінок. В телефонній розмові пенсіонерці «натякнули», що цієї суми замало. І жінка знову пішла на вулицю і віддала невідомому… ще 6 тисяч доларів США.

Виконавши цю «благородну місію», старенька вирішила на всяк випадок зателефонувати родичу. Той одразу взяв слухавку і довго не міг второпати про яку ДТП та гроші розповідає йому мати. А нарешті зрозумів, то порадив матері негайно звернутися по допомогу до поліції й написати заяву про шахрайство. Старенька так і зробила.

Аналогічні заяви надійшли до чергової частини ще від двох чернігівок. Схема була така ж сама, відмінність лише в розмірі готівки, яку виносили старенькі шахраям. В одному випадку це 50 тисяч гривень, в іншому – 2800 гривень. За всіма фактами шахрайств відкриті кримінальні провадження.

Аби не стати жертвою шахраїв, поліція радить громадянам дотримуватися наступних правил:

Перш за все, не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.

У таких випадках ніколи не називайте своїх близьких на ім'я. Попросіть людину, яка представилася поліцейським, назвати прізвище, ім'я, по-батькові і дату народження затриманого родича. Практично в 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють.

Уточніть в якому саме відділі поліції знаходиться ваш син або родич, після чого передзвоніть до чергової частини і перевірте інформацію.

Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть в даний момент бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.

Якщо ж ви все-таки потрапили на гачок аферистів або відносно вас намагалися застосувати шахрайські дії, якнайшвидше телефонуйте до поліції. Це дасть змогу правоохоронцям вирахувати та затримати зловмисників «по гарячих слідах».

Сектор комунікації Головного управління
Національної поліції в Чернігівській області




Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 829 | Теги: поліція, телефонні шахраї, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar