реклама партнерів:
Головна » 2016 » Листопад » 7 » У Чернігові, на Масанах, створено інформаційно-культурний центр «Файнбук»
20:28
У Чернігові, на Масанах, створено інформаційно-культурний центр «Файнбук»
У Чернігові, на Масанах, створено інформаційно-культурний центр «Файнбук» Майстер-класи, тренінги, зустрічі з цікавими людьми, книгообмін та безкоштовна англійська – інформаційно-культурний центр «Файнбук» на Масанах став справжньою знахідкою для жителів мікрорайону. Проект було втілено завдяки бюджету участі стараннями чернігівських бібліотекарів. Вони впевнені: якщо добру справу робити спільно, громадою, то все обов’язково вийде.

«Бюджет участі – це шанс втілити свою мрію», — впевнені бібліотекарі-активісти, стараннями яких в обласному центрі на Масанах створено інформаційно-культурний центр «Файнбук». Вже давно хотіли відкрити в цьому мікрорайоні філіал Чернігівської міської бібліотечної системи, тож коли дізналися, що можна одержати кошти з міського бюджету, не вагалися, а написали проект і подали на конкурс. І виграли. Та виявилося, що орендувати приміщення для просвітницького центру не так-то й просто.

Олена Костриця, координатор проекту «Файнбук»: «Тут такий специфічний район і закладів комунальних, щоб оренда була недорого, неможливо було знайти. Навіть приватні були вже або орендовані, або на черзі під оренду – це була дійсно проблема».

Та проблему вирішили – «Файнбук» розташувався в розважальному комплексі. Керівництво закладу сприяє, дає можливість користуватися не лише орендованою кімнатою, й іншими залами, робить сюрпризи дітям. Активність та ініціативність бібліотекарів, кажуть, приємно здивувала.

Антон Приходько, представник розважального комплексу: «Мы немножко поражены тем, как они смогли за короткий промежуток времени на энтузиазме из пустых стен сделать уголок радости для детей. Мы видим, что сюда постоянно приходят дети и выходят с улыбками».

Олена Костриця, координатор проекту «Файнбук»: «Коли громада об’єднується навколо вирішення якоїсь проблеми, вона вирішується. Якщо є добра воля і бажання людей, розуміння, для чого це потрібно, то добре всім».

Книжковий фонд бібліотеки невеликий, проте, запевняє Олена Костриця, жодної випадкової книги тут немає. Та й взагалі, «Файнбук» — це не тільки бібліотека. У центрі постійно щось відбувається: майстер-класи з хенд-мейду, тренінги, зустрічі з цікавими людьми. У вівторок і четвер особливо багато дітей – вони приходять безкоштовно вивчати англійську. Гурток проводиться для трьох вікових груп, діти від п’яти до дванадцяти років вивчають іноземну мову в ігровій формі.

Наталія Шапоренко, учитель англійської мови: «Те, що дітям цікаво, подобається, те, що їх завжди захоплює і бачимо, що діти отримують задоволення. Навчання перетворюється в ігровий процес».

Задоволені і батьки – багато хто спочатку не вірив, що займатися можна безкоштовно. До речі, у старшій групі ще є вільні місця. Оксана дізналася про «Файнбук» від сусідів, дуже вдячна засновникам центру, адже заняття тут багато чого дають її донечці.

Оксана Невшупа: «Знання, по-перше, по-друге – дозвілля культурне, по-третє – спілкування зі своїми ровесниками як українською, так і англійською».

А ще хлопчики та дівчатка, які ходять на англійську, обов’язково стають читачами бібліотеки. У книги зараз потужна конкуренція, кажуть бібліотекарі, тому одне із завдань центру – відволікти дітей від надмірного сидіння за комп’ютером.

Наталія Шапоренко, учитель англійської мови: «Стараємося просто навчити і спілкуватися, і розважатися, і розвиватися в інших формах, які також є цікавими для дітей, розвивати гармонійну особистість».
Серед відвідувачів «Файнбуку» й учні Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді. Для того, щоб ліцеїсти більше дізналися про нову поліцію та мали можливість поспілкуватися з патрульними, організували книжкове кафе «Поліцейський – менеджер книжок». Діти разом з правоохоронцями на рівних працювали в командах, вивчаючи літературу, яку їм надали бібліотекарі. А потім, знову ж таки разом, презентували книжки учасникам зустрічі. Захід їм дуже сподобався.

Анастасія Горкава, ліцеїстка: «Це було дуже цікаво, корисно, на ньому ми дізналися, що має собою поліція, ми змогли не тільки поспілкуватися з ними під час гри, а також просто дізнатися про їхні життєві ситуації, як що складається».

Артем Крес, ліцеїст: «Після розповіді, після розмови з ними, після невеличких сценок враження дуже змінилося. Я зрозумів, що це такі ж люди, як і ми, вони розуміються в правах, допомагають людям, є нашими захисниками. Почастіше потрібно організовувати заходи не лише на ліцейному рівні, а на рівні всіх шкіл Чернігова, а також України».

Діє у центрі «Файнбук» і буккросинг. На поличці для книгообміну на читачів чекає багато цікавих книжок.

Джерело: Сівер-центр





Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1270 | Теги: Файнбук, Масани, бюджет участі | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar