реклама партнерів:
Головна » 2022 » Серпень » 11 » У Чернігові представлена виставка «Комунізм = Рашизм»
11:54
У Чернігові представлена виставка «Комунізм = Рашизм»
У Чернігові представлена виставка «Комунізм = Рашизм» 10 серпня в помешканні Чернігівського обласного історичного музею імені Василя Тарновського відбулося відкриття виставки «Комунізм = Рашизм».
Автори виставки: директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті Ігор Кулик та комунікаційниця Архіву Дарина Рогачук. Над проектом працювали: Олександр Денисенко, Тетяна Прись, Анна Ряба, Світлана Старовойт, Євгеній Янкевич. Партнери: Національний музей Революції Гідності.
Організатори заходу: Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті, чернігівське представництво Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, Чернігівський обласний історичний музей імені Василя Тарновського за сприяння Чернігівської обласної військової адміністрації та Чернігівської обласної ради.
Сергій ЛАЄВСЬКИЙ, модератор заходу, директор Обласного історичного музею імені Василя Тарновського, серед іншого повідомив: «Ми так захопилися актуальністю й важливістю виставки, що зробили, хоч і нашвидкуруч, і свій невеликий внесок. У цій вітрині інформація про схожі долі двох людей з Чернігівщини — жертв комуністичного тоталітарного режиму та сучасного російського вторгнення з 24 лютого цього року. Мова йде про Петра Смолічева (1891-1947), археолога, історика, викладача Чернігівського інституту народної освіти, якого репресували в 1933 році, та Сергія Ткаченка (1970-2022), завідувача кафедри спорту Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, кандидата педагогічних наук, професора, Заслуженого тренера України. Сергій Володимирович разом із дружиною загинув 16 березня цього року під час облоги Чернігова російськими військами».
Він також зауважив: «Презентація цієї виставки ще один із результатів нашої давньої й плідної співпраці з Українським інститутом національної пам’яті. Десь десять років тому ми її навіть формалізували відповідним меморандумом. І всі задоволені».
Ніна ЛЕМЕШ, перша заступниця голови Чернігівської обласної ради, та Людмила ЗАМАЙ, директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, Раїса ВОРОБЕЙ, кандидат наук з державного управління, директорка Державного архіву Чернігівської області, наголосили на важливості як цієї, так і подібних виставок, як невід’ємної складової ідеологічного, інформаційного фронтів війни з російським агресором.
Сергій ГОРОБЕЦЬ, кандидат історичних наук, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, також нагадав: «Безперечно, рашизм, з яким нині Україна веде боротьбу, виріс із тоталітарного комуністичного режиму, тобто з СРСР. Проте, важливо пам’ятати, що ще більш давним предком цього сучасного варварського й смертельно небезпечного монстра є Московія—царська Росія».
Ігор КУЛИК, директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті, представляючи виставку, наголосив: «Нацизм зараз не є смертельною загрозою для світу. Чому? Він був засуджений і покараний на Нюрнберзькому процесі (1945-1946). Це потужний сигнал для всіх правителів і владних еліт світу. Тоді як комуністичний тоталітарний режим не був засуджений подібним судовим процесом. І він виріс до сучасної потвори рашизму в Російській Федерації. Маємо робити відповідні висновки і щодо нашого розуміння майбутньої перемоги у війні з російським агресором».
Він високо оцінив нещодавно відкриту виставку «Рашизм=Фашизм. Чернігів 1941–2022», створену Чернігівським обласним історичним музеєм імені Василя Тарновського, і представив свою: «Усі страшні події, які сталися після повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року, є продовженням геноциду проти українців, який чинив Радянський Союз. Масові розстріли, катування, мародерство, переслідування за українську мову, культуру відбувалися як у ХХ столітті, так і в столітті ХХІ. Фотодокументальна виставка «Комунізм = Рашизм» демонструє на конкретних історіях знищених людей, що криваві методи росії не змінилися ще з минулого століття. У якості наочного прикладу експозиція розповість 13 історій українців з ХХ та ХХІ століть, які постраждали від комуністичного та рашистського режимів».
Після презентації виставки Ігор КУЛИК познайомив присутніх із відеороликами Архіву національної пам’яті — провів майстер-клас із пошуку репресованих комуністичним режимом родичів. Олена ПОТАПЕНКО, директорка комунального закладу «Чернігівський обласний пошуковий науково-редакційний центр» Чернігівської обласної ради, високо оцінила роботу команди Архіву та поділилася власним досвідом розшуку інформації про репресованих, в якому вона спиралася на їхні слушні методичні поради.
У кулуарах заходу Сергій СОЛОМАХА, чернігівський громадський діяч, борець за незалежність України у 20-му ст., та Ігор КУЛИК обговорили актуальність та необхідність збільшення зусиль щодо висвітлення в публічному просторі теми спадкоємності геноцидної політики СРСР і Російської Федерації, а також гостру потребу встановлення у Чернігові пам’ятного знаку жертвам Голодомору-геноциду 1932-1933 років.

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті













Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1823 | Теги: російсько-українська війна, Росія, фашизм, рашизм | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar