реклама партнерів:
Головна » 2024 » Березень » 20 » У Чернігові відзначили 385-річчя з дня народження Івана Мазепи
19:04
У Чернігові відзначили 385-річчя з дня народження Івана Мазепи
У Чернігові відзначили 385-річчя з дня народження Івана Мазепи 20 березня на Валу, на території Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», проведено низку урочистих заходів на честь 385 річчя з дня народження гетьмана України Івана Мазепи (1639—1709).
Єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній Православної церкви України із священиками відслужив поминальну літію за Іваном Мазепою. Він нагадав про великі богоугодні справи гетьмана, доброго християнина, для розвитку вітчизняної Церкви.
«Талановитий державний керівник Іван Мазепа, його віддане та успішне служіння Українському народу є прикладом для сучасної владної еліти нашої країни», — підкреслив під час виступу представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.
За участі борців за незалежність України в XX столітті, духовенства, представників громадськості і науковців відбулося покладання квітів до пам’ятника гетьману.

Потім учасники заходу зібралися біля пам’ятки архітектури національного значення Колегіуму, де було урочисто проведено акцію відкриття копії закладної гербової дошки з гербом Івана Мазепи та записом про його пожертвування.
«Ця копія виготовлена у 2020 році. А її оригінал надійно зберігається у фондах заповідника. Закладна дошка є засвідченням меценатської діяльності гетьмана. Тут, над входом в будівлю, вона була закладена цеглою і знайдена в 1951 році», — розповіла кандидатка історичних наук, завідувачка відділу музейної та науково-просвітницької діяльності Ольга Травкіна.
«Вивчення життя та діяльності Івана Мазепи за документами, а не російськими імперськими фальсифікаціями, наочно доводять, що він був послідовним борцем за незалежність України», — наголосив відомий дослідник гетьмана та його доби Сергій Павленко.
Урочисте відкриття закладної дошки дзвіниці з гербом Івана Мазепи та записом про пожертвування гетьмана здійснили єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній, представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, в. о. генерального директора Національного архітектурно-історичний заповідника «Чернігів стародавній» Володимир Хомич, науковці Ольга Травкіна і Сергій Павленко, почесний голова Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Василь Чепурний.
Єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній освятив закладну дошку, а учасники заходу разом із Капелою бандуристів імені Остапа Вересая на чолі з заслуженою артисткою України Раїсою Борщ та заслуженим працівником культури України Миколою Борщем виконали Державний гімн України.
У виставковому залі заповідника — будівлі Колегіуму — Капела бандуристів імені Остапа Вересая на честь великого гетьмана організувала духовно-патріотичний концерт. До речі, першим твором було виконання «Думи» авторства Івана Мазепи.
У Борисоглібському соборі Академічний камерний хор імені Дмитра Бортнянського виконав низку творів, які наприкінці XVII — на початку XVIII століть слухав Іван Мазепа у гетьманській столиці Батурині (директор та диригент хору Ігор Найдьон).
Символічно, що завершено урочисте відзначення 385-річчя з дня народження Івана Мазепи співом духовного гімну «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».

Організатори заходів: Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», Чернігівська єпархія Православної Церкви України, Чернігівське обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, Чернігівська обласна організація Народного Руху України за сприяння Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.
Ведучий: вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков.


Олександр Майшев,
член Спілки журналістів України


































Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1909 | Теги: Мазепа, вшанування, закладна дошка, Чернігів | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar