реклама партнерів:
Головна » 2015 » Травень » 31 » У Гданську освятили пам’ятник св. Володимиру Великому, створений чернігівцем Геннадієм Єршовим
15:59
У Гданську освятили пам’ятник св. Володимиру Великому, створений чернігівцем Геннадієм Єршовим
У Гданську освятили пам’ятник св. Володимиру Великому, створений чернігівцем Геннадієм Єршовим У Гданську з нагоди 1000-ліття св. Володимира Великого відбулися урочистості, які розпочалися Молебнем до св. Володимира і Ольги та всіх святих Українського Народу.
Після Архиєрейської Святої Літургії, яку очолив владика Вроцлавсько-Гданський Володимир (Ющак) ЧСВВ, при співслужінні численних священиків із Вроцлавсько-Гданської єпархії, Перемисько-Варшавської архиєпархій та священиків з України і США, відбувся процесійний хресний похід під пам’ятник св. Володимира В., біля кафедрального храму Гданська.
Перед відкриттям монументу відбувся чин освячення води, якою після відкриття єпископ і присутні священики окропили пам’ятник.
Після освячення з привітальним словом виступили: Президент міста Гданська Павел Адамовіч, Маршалок Сенату п. Богдан Борусевіч, посол Сейму Республіки Польща п. Мирон Сич, голова ОУП у Варшаві п. Петро Тима, автор і виконавець пам’ятника – скульптор п. Геннадій Єршов, родом з Чернігова, та представник МЗС і посольства України у Польщі Микола Ярмолюк. На завершення урочистостей прозвучав церковний гімн «Боже великий єдиний».
Завершенням урочистого посвячення пам’ятника св. Володимира Великого був виступ кобзаря, бандуриста, лірника, народного артиста України п. Тараса Компаніченка з Києва.
Про це повідомляє прес-служба греко-католицької конкатедральної парафії в Гданську.

Геннадій Єршов народився у Чернігові в українсько-польській родині. Тут, у старовинному місті, пройшли його дитинство та юність. Навчався майбутній скульптор в студії Народного художника України Григорія Хусида (1986-88 рр.) та у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва (1988-91 рр.), в Українській Академії Мистецтв (1991-95 рр.). У 1995 році захистив диплом спеціаліста за фахом художник-скульптор. У 1996-99 рр. пройшов повний курс стажування в Академії образотворчого мистецтва і архітектури за спеціальністю «скульптура». Тема наукового дослідження – «Сучасна монументальна скульптура, як дієва форма відродження історичної пам’яті суспільства». Захистив диплом магістра скульптури.
Геннадій Єршов брав участь у республіканських, всесоюзних та всеукраїнських виставках, міжнародних ярмарках, з 1994 року організовує персональні виставки.
Він розробив «Програму по увічненню історичних осіб та подій XVII-XVIII ст. на території Північного Лівобережжя засобами образотворчого мистецтва» на матеріалах козацької доби та гетьманщини. Програма затверджена Вченою Радою Української Академії Мистецтв, погоджена Національною Академією України та Українським Товариством пам’яток історії та культури. У її рамках виконані гіпсові моделі пам’ятників «Святим чернігівському князю Михайлу та його боярину Федору», останньому гетьману Лівобережної України Кирилу Розумовському, славетному борцю за волю і незалежність України гетьману Івану Мазепі, а також авторські роботи у бронзі: статуетки Святий Феодосій Углицький, церковний та культурний діяч Лазар Баранович, чернігівський полковник і Наказний гетьман Павло Полуботок, гетьман Іван Мазепа, великий князь київський Володимир Мономах, Святий князь Володимир, Свята княгиня Ольга, засновник Новгород-Сіверського князівства Олег Бориславич та інше.
З 2001 року скульптор живе у місті Гданську (Польща). Проте, Геннадій Єршов не забуває рідну землю, часто буває у Чернігові. Він творить для двох держав — України та Польщі.
Так, в Україні Геннадієм Єршовим створені монументальні скульптурні роботи, зокрема пам’ятник «Пам’ять Чорнобиль» (до 10-річчя Чорнобильської трагедії, м. Чернігів); пам’ятник «Літописець» (до 900-ліття Першого з’їзду князів Київської Русі, м. Любеч, Чернігівщина), пам’ятник Петру Прокоповичу – всесвітньо відомому бджоляру (с. Пальчики, неподалік Батурина, Чернігівщина).
21 серпня 2009 року на Валу відкрито пам’ятник Івану Мазепі, гетьману й меценату духовних та навчальних закладів. Його створив Геннадій Єршов ще у 1998 році. Але лише нині скульптурне зображення українського гетьмана побачили чернігівці та гості міста. Погруддя Мазепи виготовлено з бронзи, постамент – з білого мармуру. Іван Мазепа ніжно, мовби, дитину тримає в руках булаву – символ державності. Намагається зберегти Україну, державність. На постаменті (колоні) прикріплено бронзовий герб Івана Мазепа.





Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1322 | Теги: Гданськ, Геннадій Єршов, Володимир великий | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar