реклама партнерів:
Головна » 2016 » Лютий » 20 » У головному архіві Чернігівщини представлено виставку «Майдан, що змінив час»
19:14
У головному архіві Чернігівщини представлено виставку «Майдан, що змінив час»
У головному архіві Чернігівщини представлено виставку «Майдан, що змінив час» 19 лютого 2016 року в Державному архіві Чернігівської області відбулася презентація виставки «Майдан, що змінив час».
У презентації взяли заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, співробітник Українського інституту національної пам'яті Сергій Горобець, учасник Революції Гідності, депутат Чернігівської міської ради Ірина Березинець, учасник Революції Гідності Маргарита Омеляненко, завідувач сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Альберт Черешко, студент філологічного факультету ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка Богдан Вознюк, ліцеїсти Чернігівського ліцею залізничного транспорту.

Із вступним словом до учасників пам'ятної дати звернулася директор Державного архіву Чернігівської області Раїса Воробей, яка зазначила, що виставка «Майдан, що змінив час» відкрилася в архіві на виконання Указу Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні».

Виставка об'єднала велику кількість документів, які започаткували формування архівного фонду Держархіву області, присвяченого Революції Гідності.

В першу чергу звертає на себе увагу великий фоторяд із 60 світлин, наданих, зокрема, учасниками Революції Гідності. Вони відтворюють значущі події, що відбувалися на київському та чернігівському Майданах, доносять до глядача прояви громадянської і національної відваги, самовідданості, сили духу та стійкості тих, хто відстоював права і свободи людини та європейське майбутнє України.

Окремий сегмент виставки – стенди, присвячені Героям України (посмертно), Андрію Мовчану, уродженцю с. Великі Осняки Ріпкінського району та Василю Прохорському, уродженцю с. Щуча Гребля Бахмацького району Чернігівщини, які поклали свої життя на Майдані й увійшли у вічність з Героями Небесної Сотні.

Дослідників новітньої історії України зацікавлять спогади представників Чернігівщині, які приймали активну участь в революційних подіях, записані співробітником Українського інституту національної пам'яті Сергієм Горобцем і передані архіву.

Розповідаючи про запис спогадів по гарячим слідам після пам’ятних подій, представник Інституту національної пам'яті зазначив, що Революція Гідності не завершилася на Майдані, вона продовжується й сьогодні. Адже головне надбання революції – пробудження нації, наша можливість впливати на владу, ефективніше досягати необхідних змін. В країні відбулися разючі зміни: зовсім інші люди прийшли до влади, падають ідоли, шляхом декомунізації відходять у минуле радянсько-колоніальні символи. Зрозуміло, ми прагнемо більшого, і на сьогодні змінилася ледь десята частина від того, що нам би хотілося. Але найкращою пам’яттю про наших героїв, про Небесну сотню, про Майдан буде активна життєва позиція кожного, насамперед молоді, без чого не досягти вирішальних змін.

Виставка зацікавить науковців, краєзнавців, студентську та учнівську молодь.

«Європейська Україна» за матеріалами ДАЧО





Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 959 | Теги: Майдан, Чернігівщина, архів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar