реклама партнерів:
Головна » 2023 » Жовтень » 9 » У Козельці відбулося засідання комісії з питань топоніміки
20:44
У Козельці відбулося засідання комісії з питань топоніміки
У Козельці відбулося засідання комісії з питань топоніміки Комісія з питань топоніміки, встановлення, обліку та демонтажу пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дошок на території Козелецької селищної ради (далі - Комісія) розглянула результати моніторингу назв вулиць, провулків громади, звернення громадян щодо пропозицій перейменувати вулиці, що пов'язані з пропагандою російської імперської політики, радянськими ідеологемами, названі на честь російських та радянських воєначальників, космонавтів, публіцистів, вчених, письменників і композиторів, які не мають стосунку до Козельця і населених пунктів громади, та узгодила перелік об’єктів топоніміки, що мають бути перейменовані відповідно до чинного законодавства.За інформацією провідного спеціаліста із загальних питань та контролю загального відділу селищної ради, секретаря Комісії Оксани Мельник, за результатами моніторингу топонімів у Козельці є 129 вулиць і провулків, у населених пунктах старостатів селищної ради – 455.
Закономірно, що в громаді найбільше є назв, які відображають ті історичні періоди, які ментально найбільше на неї вплинули. З точки зору історичних періодів для місцевості громади, особливо Козельця, найбільш важливими є польський (це період розквіту Козельця, зокрема з цього часу бере початок місцеве самоврядування, адже універсалом короля Речі Посполитої Яна Казимира від 29.12.1663 р. Козельцю надано Магдебурзьке право), радянський та український (пострадянський) періоди. Проте топоніми громади здебільшого представлені радянським та українським періодами. У Козельці радянських назв 21%, українських 46%, у старостатах - 20% і 54% відповідно. Характерних назв польського періоду не було виявлено. Завдяки процесу декомунізації радянських назв стало значно менше та збільшилася кількість українських назв, хоч і не всі історичні назви повернуто, а точніше – повернуто вкрай мало, бо це потребує ґрунтовного дослідження і виявлення таких назв. Оскільки деякі населені пункти, зокрема Козелець, існують з сивої давнини, вони мають глибоку історію, тому в них мають бути місцеві (автентичні) назви, за якими можна прослідкувати історію їх розвитку та назви, що утворилися за принципом відображення географії (особливості ландшафту, напрямок руху) чи звичаїв місцевості. Усі ці назви орієнтовно об’єднано в категорію «автентичні». Таких назв у Козельці 33%, а в старостатах 26% більшість з них географічні, дуже мало місцевих назв та тих, які походять від звичаїв місцевості.
Топонімів, які відображають історію населених пунктів громади, на жаль, вкрай мало. Проте їхня історія не обмежуються лише радянським періодом, тому на топонімічну мапу сіл та селища мають повернутися історичні назви районів і кутків, назви урочищ, хуторів, які зникли особливо під час голодомору, а також старі назви вулиць в історичних частинах. У структурі селища чітко виділяється його історична частина колишньої фортеці. ЇЇ межами є вул.Соборності, бульвар Франка, береги р.Остер та р.Карашня. У другій половині XVIII ст. сформувалися основні міські вулиці, щонайменше 6 з них знаходяться на своїх місцях і сьогодні – вулиці Євгенія Лоскота, Незалежності, Першого травня, Свято-Преображенська, Свято-Миколаївська, Розумовських.
Необхідно вивчати насамперед дорадянський період, адже час Другої світової війни став кардинально переломним для всієї культурної сфери населених пунктів громади. Історичні події кардинально змінили демографію, а це спричинило зміни в усіх сферах життя. Після війни стали формуватися нові населені пункти, які з часом мали усе менше зв'язку зі своїм автентичним минулим, коли ще можна було говорити про так звану неперервність традицій.
Аналізуючи топоніми громади за доречністю та недоречністю назв очевидно, що перш за все вулиці, провулки та ін. потрібно називати на честь осіб, явищ чи подій, які безпосередньо стосуються тієї чи іншої місцевості громади. Це доречно. Але здебільшого вулиці названі на честь непричетних до населеного пункту осіб, подій, що відбувались у ньому. Таких доречних автентичних назв і назв, які мають стосунок до Чернігівщини, Козелеччини, конкретного населеного пункту громади чи старостату в Козельці всього 41%, недоречних – 59%, а в старостатах 30% і 70% відповідно.
Комісія обговорила питання, що виникло у зв’язку з виявленою невідповідністю кількості вулиць/провулків Корольова та Чехова в Козельці з наявними елементами вулично-дорожньої мережі на дорожній карті Козельця. Цей факт підтвердили працівники селищної ради, здійснивши виїзну перевірку. Начальник ЦНАП селищної ради Світлана Кошова та начальник відділу проектування, містобудування, архітектури та ЖКГ зазначили, що дані про ці топоніми, що містяться у демографічному реєстрі, реєстрі речових прав на нерухоме майно, Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, ФОП та громадських формувань та Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, не є уніфікованими і містять різну інформацію про наявність чи відсутність цих топонімів.
Для впорядкування найменувань елементів вулично-дорожньої мережі (топонімів) у сел.Козелець та врахування інтересів громадян комісія доручила робочій групі у складі начальника відділу проектування, містобудування, архітектури та ЖКГ – головного архітектора селищної ради Олександра Науменка, провідного спеціаліста із загальних питань та контролю загального відділу селищної ради Оксани Мельник, депутата селищної ради Світлани Адаменко організувати обговорення цієї ситуації безпосередньо з жителями вулиць/провулків Корольова та Чехова та на наступному засіданні надати результати зустрічі.
За підсумками засідань Комісія рекомендувала до перейменування 20 топонімів у Козельці та 74 у старостатах. Назви цих вулиць, провулків пов’язані з державою-агресором, імперськими та радянськими ідеологемами й підпадають під ЗУ про «декомунізацію» і «деколонізацію».
Вичерпний список топонімів, запропонований до перейменування, для збору пропозицій нових назв, буде опубліковано після остаточного узгодження зазначених провулків і вулиць.

За інформацією Козелецька громада



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1546 | Теги: Козелець, топоніми, перейменування вулиць | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar