реклама партнерів:
Головна » 2016 » Липень » 4 » У річці Остер замор викликали природні процеси
17:49
У річці Остер замор викликали природні процеси
У річці Остер замор викликали природні процеси 22-23 червня в річці Остер на території Ніжинського та Носівського районів були виявлені зміни кольору води та наявність стороннього запаху. Станом на 1 липня аналогічна ситуація спостерігається на території Козелецького району.

З метою встановлення причин змін водного об’єкту, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області проведено обстеження русла річки Остер та відбір проб води на території Ніжинського, Носівського та Козелецького районів.

При візуальному обстеженні русла річки джерел несанкціонованих скидів забруднюючих речовин до водного об’єкту не встановлено.

В результаті проведених гідрохімічних досліджень спостерігається збільшення вмісту заліза загального, фосфатів, а в деяких пробах азоту амонійного та показника хімічного споживання кисню, який свідчить про наявність органічного забруднення.

Відповідно до результатів перевірки та проведеного інструментально-лабораторного контролю, враховуючи протікання природних процесів, а саме попереднє тривале проходження зливових дощів, відбулося підвищення рівня ґрунтових та поверхневих вод. Зазначаючи те, що водойма протікає серед заболоченої місцевості разом з атмосферними опадами по рельєфу місцевості до річки потрапляє болотна вода з рештками рослинного детриту та надходять дощові змиви з сільськогосподарських угідь, що характеризується низьким вмістом розчиненого кисню та підвищенням концентраціями по фосфатній та азотній групах.

Ситуація ускладнюється процесами «цвітіння та розвитком синьо-зелених водоростей, при відмиранні яких виникає кисневий дефіцит та виділяються токсини.

Щодо появи на поверхні води плям рудого кольору, відмерлих решток субстрату, то вони носять природний характер і повторюються періодично з настанням теплого періоду. Їх причиною є розвиток та інтенсивний фотосинтез нитчастих водоростей, особливо у прибережній зоні чи мілководних затоках. Це явище має назву «пінистий детрит» і є частиною процесів самоочищення водойми.

Значне підвищення температури навколишнього середовища спричинило підвищення температури води в водоймах, в «застійних» місцях температура води піднімалася вище позначки 30 °С, що на фоні низького вмісту кисню викликало інтенсивні процеси гниття. Вищезазначені фактори посприяли виникненню заморних явищ з подальшою загибеллю живих водних ресурсів.

Насьогодні Держекоінспекцією проводиться посилений контроль за гідрохімічним станом водних об’єктів області.

За повідомленням Державної екологічної інспекції в області.



Категорія: ЕКОЛОГІЯ | Переглядів: 1035 | Теги: остер, Річка, Козелецький район | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar