реклама партнерів:
Головна » 2016 » Лютий » 5 » У Сновську (Щорсі) демонтували пам’ятник Щорсу
21:26
У Сновську (Щорсі) демонтували пам’ятник Щорсу
У Сновську (Щорсі) демонтували пам’ятник Щорсу На виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» у Щорсі демонтовано пам’ятник Активному учаснику знищення українського національного руху Миколі Щорсу.

Про це повідомляє місцевий громадський активіст Олексій Пій: «НАРЕШТІ!!!!!!!!! Перший пішов!!! В Сновську в рамках закону про декомунізацію демонтували один з трьох памятників М.Щорсу».

До речі, за інформацією О. Пія у райцентрі кілька пам’ятників Щорсу: «Один на вокзалі, другий біля РДА, третій біля музею. але рішення про демонтаж прийняли тільки по двом. Той шо біля музею залишили і зараз огорожують гарною дорогою огорожею. А ще є четвертий - за 5 км. від Щорса в с. Гвоздиківка».

Довідка
Щорс Микола Олександрович (1895–1919)
Активний учасник знищення українського національного руху у 1918–1919 рр., його підлеглі жорстоко знущалися над полоненими і творили насильства над мирним населенням.
Народився у місті Сновськ (тепер Щорс Чернігівської обл.). У 1914 р. закінчив Київську військово-фельдшерську школу, а в 1916 р. – Віденське військове училище в Полтаві. Був підпоручником царської армії, учасник Першої світової війни. 3 1918 р. – член партії більшовиків. У лютому 1918 р. очолив червоногвардійський загін на Чернігівщині. Згодом брав участь у формуванні військових підрозділів у Самарській та Симбірській губерніях Росії. У вересні 1918 р. – командир Богунського полку, сформованого ним із розрізнених партизанських загонів у «нейтральній зоні». У жовтні 1918 р. очолив бригаду Першої Української радянської дивізії, сформованої, в основному, з полків ВЧК, угорських інтернаціоналістів, поволзьких татар тощо. На початку 1919 р., після захоплення більшовиками Києва, Щорс був призначений комендантом міста. З березня 1919 р. – командир 1-ї Уманської радянської дивізії. У серпні призначений командиром Таращанської 44-ї стрілецької дивізії 12-ої армії, що вела бої з Львівською бригадою УГА. Через конфлікт щодо організації дивізії командування армії намагалося звільнити Щорса, але було змушене зважати на популярність начдива у військах.
Убитий на позиціях одного з підрозділів дивізії під Білошицею (недалеко від Коростеня) комісаром армійського штабу за згодою командування і Реввійськради 12-ї армії.
Брав участь у боях з українськими військами на напрямку Чернігів – Київ, а також з Львівською бригадою Української Галицької Армії. Підлеглі Щорса жорстоко знущалися над полоненими (особливо офіцерами) і творили насильства над мирним населенням зайнятих ними районів, в тому числі над євреями в Україні.
Упорядник історичної довідки Сергій Горобець, кандидат історичних наук, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

Джерело: «Чернігівський формат».



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 1012 | Теги: Сновськ, декомунізація, Щорс | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar