18:21 Український шеф-кухар Євген Клопотенко завітав на Чернігівщину | |
Сьогодні, 9 січня, відомий український шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст і телеведучий Євген Клопотенко розпочав знайомство з гастрономічною культурною спадщиною Чернігівщини. Про це повідомляє Департамент культури Чернігівської ОДА. В програмі ресторатора 2 насичені дні дослідження та вивчення унікальних страв регіону, зокрема тих, що включені до Обласного переліку нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини. Відправною точкою у знайомстві з гастрономічною автентикою регіону стало місто Ніжин, де місцевий краєзнавець та завідувач відділу «Музей історії Ніжина» Сергій Зозуля презентував «Россільник зі свинячими нирками», а також унікальний ніжинський смаколик – ікру з огірків. Спільно з господинями села Сиволож Плисківської громади ресторатор Євген Клопотенко готував особливу страву – кашу «Бабка» за відродженим старовинним рецептом, а також дізнався кілька кулінарних лайфхаків, від місцевих жительок. Страва «Каша «Бабка» включена до Обласного переліку нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини. Корюківська громада вчила шеф-кухаря готувати самобутню страву Корюківського краю «Сироводну», а також презентувала місцеву страву – «Корюківські гурки смажені». До речі, «Сироводна» включена до Обласного переліку нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини. Завтра у гастрономічній експедиції ресторатора заплановане відвідування відомих ресторацій міста Чернігова, крафтової виноробні «VINOMAN», а також приготування унікальної страви «Пісний холодець з бобу» разом з господинями Куликівської громади. Кулінарна спадщина є важливим елементом нематеріальної культурної спадщини України. Збереження, відродження та популяризація традиційних рецептів та складників національної кухні мають особливе значення, адже страви, які готували ще наші бабусі, несуть у собі певні архетипи традиційного укладу життя, побуту та господарювання, які були визначальними чинниками формування світоглядних основ української культури та ідентичності. | |
|
Всього коментарів: 0 | |