реклама партнерів:
Головна » 2019 » Липень » 10 » Від Руху до незалежної держави. До 30-річчя створення Чернігівської крайової організації НРУ
14:39
Від Руху до незалежної держави. До 30-річчя створення Чернігівської крайової організації НРУ
Від Руху до незалежної держави. До 30-річчя створення Чернігівської крайової організації НРУ Саме такою була тема засідання за «круглим столом», що відбулось у приміщенні Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Пригадати історію створення організації, а також поговорити про політику та громадянську позицію зібрались ті, хто наприкінці 80-х — початку 90-х років виборював незалежну Українську державу.

Як відомо, українські патріоти утворили крайову організацію Руху в Чернігівській області 9 липня 1989 року, тобто одними з перших в Україні.

Відкриваючи засідання, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ігор Слезко зазначив:

– У сучасній України всі розуміють, що без Народного Руху не було б Незалежної України. Адже саме здобуття Україною незалежності мали на меті патріоти, які свого часу об’єднались в Рух.

Тоді, наприкінці 80-х років, широка коаліція націонал-демократичних сил, об’єднана у Народний Рух України, підняла прапор боротьби за незалежність та суверенітет України, за відродження та розбудову української державності. Саме їх зусилля значною мірою вплинули на ухвалення Декларації про державний суверенітет та Акту проголошення незалежності України.

Найактивнішу участь у державотворчих процесах брала і Чернігівська крайова організація Народного Руху України. Про те, які події передували її створенню, розповів представник Українського інституту національної пам’яті, член Руху з 1990 року Сергій Бутко. Так, зокрема, історик зазначив, що створення Чернігівської «Просвіти» 15 січня 1989 року, а пізніше Чернігівської регіональної організації Всесоюзного історико-просвітницького товариства «Меморіал», філії Української Гельсінської Спілки на Чернігівщині стало підґрунтям для створення крайової організації Руху.

Багато рухівці говорили про важливість і необхідність відновлення Руху як громадської організації. Так, Василь Чепурний висловив переконання, що при правильному визначенні мети і засобів Народний Рух України має відновитися, перемогти і зробити Україну українською. Підтримали такий меседж й інші учасники круглого столу, серед яких Сергій Соломаха, Микола Шкурко, Григорій Шурига.

Цього ж дня по завершенню засідання біля пам’ятного знаку «Борцям за волю України» у Чернігові відбувся мітинг-зустріч з нагоди 30-річчя створення Чернігівської крайової організації Руху.

Варто зазначити, що цього року відповідно до Постанови Верховної Ради України від 18 грудня 2018 року № 2654-VIII «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2019 році» на державному рівні відзначатиметься 30 років з часу проведення установчого з'їзду, на якому створено громадсько-політичну організацію «Народний Рух України за перебудову». Урочистості відбудуться 8-10 вересня, у дні створення всеукраїнської організації.

За матеріалами: Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації












Категорія: ПОЛІТИКА | Переглядів: 1017 | Теги: Народний Рух України, патріотизм, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar