реклама партнерів:
Головна » 2024 » Лютий » 26 » Вшануванню пам’яті Героїв Небесної Сотні
19:36
Вшануванню пам’яті Героїв Небесної Сотні
Вшануванню пам’яті Героїв Небесної Сотні Вшануванню пам’яті Героїв Небесної Сотні, 10-річчю від початку російсько-української війни та Другій річниці широкомасштабної російсько-української війни у Чернігівській обласній бібліотеці для дітей присвятили Історичний екскурс «Російсько-українська війна та її герої». І щоб ретельно дослідити, розібратися і зрозуміти ці важливі події і теми, а також їх значення для майбутнього України, запросили відомого історика, представника Українського інституту національної пам’яті Сергія Бутка.
Небесна Сотня – це 107 героїв, що віддали своє життя за свободу, гідність, права людей. Чітка громадянська позиція та готовність обстоювати її до кінця – це ті якості, які мали Герої Небесної Сотні та які гідні наслідування. І це перші герої російсько-української війни. Саме росія та її агенти в Україні винні у розстрілах учасників Революції Гідності. Вшановуючи героїв, ми говоримо про ту ціну, яку наша країна заплатила, щоб бути незалежною. Серед них є і наші земляки - Василь Прохорський, Віктор Орленко, Андрій Мовчан.
Історик наголосив на ролі чернігівців у Євромайдані в Києві, а також розповів, як патріотична громада Чернігівщини врятувала себе від російської навали в 2014 році.
Найвагомішим наслідком Революції можна вважати створення головної умови відбиття російської агресії 2014 року, велике реформування ЗСУ, консолідації суспільства на захист країни.
Упродовж багатьох років росія здійснювала проти України інформаційну, економічну агресію, вербувала зрадників у різних ешелонах української влади, створювала і фінансувала потужну агентурну мережу. 20 лютого 2014 року розпочалася сучасна російсько-українська війна: Крим – перший об’єкт агресії рф проти України.
Ворог у березні 2014 року окупував АРК і Севастополь, у квітні 2014 року розпочав вторгнення в Донецькій та Луганській областях. Збройні Сили України, підкріплені добровольцями, зупинили просування окупації, звільнили від загарбників частину захоплених територій і до 24 лютого 2022 року основні події війни точилися на сході нашої країни.
Говорячи про тих, хто своїм життям врятував країну в 2014 році, Сергій Бутко згадав наших земляків - Героїв України Олега Міхнюка та Євгена Лоскота. До 24 лютого 2022 року віддали свої життя за Україну 189 захисників із Чернігівщини.
24 лютого 2022 року рф розпочала повномасштабне вторгнення. І Чернігівщина знову дала гідну відсіч переважаючим силам ворога, захистила Чернігів і столицю. Загалом за 2 роки великої війни неймовірними зусиллями Сили оборони України зірвали всі плани російських агресорів і надалі щодня проявляють героїзм у битві за рідну землю. За наше майбутнє. Учасники зустрічі хвилиною мовчання вшанували всіх полеглих героїв російсько-української війни.
З метою збереження пам’яті про земляків, що поклали життя у війні за Україну, у Чернігівській обласній бібліотеці для дітей діють он-лайн проєкт, виставка-меморіал та книга пам’яті «Загиблі герої Чернігівщини». Також бібліотека збирає спогади про життя під час війни та популяризує їх на он-лайн платформі «ПЕРЕЖИТЕ».
Бібліотека дякує усім, хто завітав на захід, а також бібліотекам області, що долучилися он-лайн. Особливо цінно, що зібралося багато молоді. Наразі є надзвичайно важливим для кожного українця знати історію та людей, які її творили. Ми й самі є свідками та й учасниками непересічних і значущих подій не тільки в масштабах країни, а й світових. Бо українці захищають не тільки свою країну, а й увесь світ.
Дякуємо Сергію Володимировичу Бутку за співпрацю, цікавий захід та надані для широкого загалу матеріали. Пропонуємо усім переглянути презентацію «Небесна Сотня. 10 років війни з російським агресором» та запрошуємо вивчати історію разом з нами.

Джерело: Департамент культури Чернігівської ОДА



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 2143 | Теги: Небесна сотня, вшанування, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar