реклама партнерів:
Головна » 2015 » Травень » 22 » 22 травня. З нагоди 154-ї річниці від дня перепоховання Тараса Шевченка
06:20
22 травня. З нагоди 154-ї річниці від дня перепоховання Тараса Шевченка
22 травня. З нагоди 154-ї річниці від дня перепоховання Тараса Шевченка 22 травня, у п’ятницю, з нагоди 154-ї річниці від дня перепоховання Т.Г.Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева, відбудеться покладання квітів до пам’ятника Великому Кобзарю у м. Чернігові.
Початок заходу: 9:00 год.
Місце проведення: пам’ятник Т.Г.Шевченку на Валу.

Довідка (за матеріалами сайту "Чернігів стародавній")
Автор пам’ятника Тарасу Шевченку у Чернігові — народний художник України (1992 р.), дійсний член (академік) Національної академії мистецтв України (1997 р.), лауреат Національної премії України імені Т. Шевченка (2000 р.) Володимир Андрійович Чепелик.
Т. Шевченко неодноразово бував у Чернігові. Він, зокрема, гостював у свого приятеля Андрія Лизогуба у чернігівській родовій садибі Лизогубів. Уперше Т. Шевченко проїжджав через Чернігів у травні 1843 р., прямуючи з Петербурга на Україну.
Вперше пам’ятник Т. Шевченку було встановлено у 1950 р. на в’їзді до міста з Седнева. Він був типово радянським — бетонна статуя немолодого поета (у рамках традиційної іконографії Шевченка) заввишки 2,5 м на оштукатуреному постаменті. Відверто невдале розташування «чернігівського Кобзаря» (пам’ятник знаходився відносно далеко від центру міста) та початок масштабної забудови північної частини Чернігова у 1960-х роках спонукали міську владу прийняти рішення про його перенесення в інше місце. У 1964 р. з нагоди 150-річчя від народження Т. Шевченка пам’ятник встановили у Центральному парку культури і відпочинку, розгорнувши його обличчям до Десни.
У 1991 р. із здобуттям Україною незалежності постало питання про заміну існуючого пам’ятника Т. Шевченку, що був зразком радянської провінційності. Відтак, у вересні 1992 р. на тому самому місці відкрили абсолютно новий за формами і концепцією монумент Кобзареві. Він став на той час унікальним для України і лишається одним з небагатьох на даний час, який зображує Т. Шевченка в молодому віці. Авторові пам’ятника В. Чепелику вдалося передати не лише традиційну «шевченківську» задуму, а й тонку артистичну натуру митця: поет сидить на краю лавиці, лівою рукою притримуючи теку, ліворуч від Тараса Григоровича — на лавці звішується поетів плащ. Скульптурну композицію встановлено на прямокутний постамент сірого кольору, лицева сторона якої з правого боку доповнена чорною табличкою з Шевченківським автографом.



Категорія: КУЛЬТУРА | Переглядів: 1305 | Теги: Чернеча гора, Тарас Шевченко, Чернігів, перепоховання | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar