реклама партнерів:
Головна » 2022 » Червень » 24 » Захисні споруди та укриття: хто має відповідати за їх стан і кого вони можуть прихистити під час тривоги
20:41
Захисні споруди та укриття: хто має відповідати за їх стан і кого вони можуть прихистити під час тривоги
Захисні споруди та укриття: хто має відповідати за їх стан і кого вони можуть прихистити під час тривоги Активна фаза бойових дій у Чернігові наразі завершилася. Проте, війна досі триває і небезпека не минула. Про роботу системи оповіщення у місті та споруди цивільного захисту розповів начальник відділу з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЧМР Григорій Годун у програмі «На часі» телеканалу «Новий Чернігів».

За його словами, на початок бойових дій у Чернігові працювало 33 електросирени. Кожен останній вівторок місяця була перевірка системи оповіщення, запуск виконував оперативний черговий Департаменту цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА.

Станом на 30 березня з 33 електросирен залишилось всього п’ять. Основна причина — пряме влучення ракет у ті будівлі, де вони знаходилися та пошкодження електромереж. На сьогодні триває відновлення роботи цих сирен, наразі вже працюють 17.

— Нагадайте, будь ласка, що потрібно робити людям, коли вони почують сигнал тривоги.

— Кожна людина, яка почула сирену, повинна включити телебачення, радіоприймач, щоб зрозуміти, що сталося. Якщо це повітряна тривога, потрібно якнайшвидше покинути квартиру, робоче місце та дістатися укриття чи іншої захисної споруди. При цьому треба мати при собі документи, необхідні речі та запас питної води.

— Що таке споруда цивільного захисту?

— Це захисна споруда. Сюди відноситься сховище, протирадіаційне укриття, а також споруди, які можуть швидко будуватися. У нас у місті зараз є 101 захисна споруда. Вони розміщені на базі підприємств, установ, організацій, які працювали в особливий період, а також на комунальних підприємствах Чернігівської міської ради, де є об’єкти критичної інфраструктури.

— Чи маєте інтерактивну мапу таких споруд, що з нею зараз?

— Інтерактивна мапа працювала у Чернігові, кожна людина могла подивитись, де знаходяться захисні споруди, найпростіші укриття. Але досвід показує, що цю інтерактивну мапу, коли були активні бойові дії, потрібно було не показувати. Тому що противник бачить що і де знаходиться. Були й такі випадки, що ми показали, де знаходилась найбільша кількість людей, які укривалися, туди й були прильоти. Це 18, 21 та 19 школа. Богом не попали в школу №11.

На сьогодні вже кожна людина повинна знати, де вона може сховатися та укритися: у захисній споруді чи підвальному приміщенні. Найпростіші укриття — це підвальні приміщенні багатоповерхівок. Ті захисні споруди, які розміщені на комунальних підприємствах, повинні укривати тільки працюючу зміну, перш за все, це укриття для робочого персоналу. Це стосується і лікарень, і комунальних підприємств, ТЕЦ та інших об’єктів критичної інфраструктури.

— Хто відповідальний за захисні споруди?

— За захисні споруди відповідальний керівник того підприємства, де знаходиться захисна споруда цивільного захисту. На цих підприємствах є працівники, які відповідають за цивільний захист. Вони готують захисну споруду, доглядають за нею, ставлять необхідні речі, які повинні там бути, зокрема, аптечки, воду. А також слідкують за життєзабезпеченням цих захисних споруд — водопостачання, електрика, раніше були й дизельні установки, коли зникало світло. Наразі розглядається питання про те, щоб у кожну захисну споруду поставити дизельний або бензиновий генератор, щоб світло було постійно.

Хто відповідальний за стан укриттів у житлових будинках прокоментував начальник КП "ЖЕК-10" Ігор Лущай.

— У 220 будинків, які ми обслуговуємо, є 196 укриттів. Тобто — підвали житлових будинків. Наша робота полягає в тому, щоб у кожному укритті було освітлення та прибрано. Ремонти в укриттях ми не робимо, тому що це не передбачено у тарифі на послуги.

Всі укриття вже давно обстежені. Єдине що хочу сказати самим мешканцям, щоб вони теж слідкували за чистотою в укриттях. Томущо люди, які там знаходились під час бойових дій, коли обстріли завершилися, після себе залишили дуже багато сміття, яке нам довелося повторно декілька разів прибирати. Робити це кожного дня чи кожного тижня ми не можемо. За чистотою, наприклад, можуть слідкувати старші будинків.

У ті дні (ред. — активних бойових дій), перш за все не вистачало води, тому мешканці повинні подбати, щоб у підвалах була хоч якась кількість води. Якщо не буде світла, потрібні генератори. На підприємстві є певна їх кількість, ми привозили, люди заряджали свої телефони, але цієї кількості не достатньо. Мешканці повинні забезпечити себе водою, ліками, їжею тривалого зберігання.

— Тепер повертаємося до інтерв'ю з Григорієм Годуном. Якщо ми говоримо про підвали, то у кого мають бути ключі від них?

— Прийняте рішення і керівники ЖЕКів відпрацювали це питання: зібрали відповідальних осіб, які проживають у цих будинках, знаємо їх телефони, коли потрібно буде відкрити приміщення, люди звертатимуться до них. Мешканці знають один одного, тому відкрити приміщення можна без питань. На всіх таких будинках є позначка — УКРИТТЯ. Завдяки цьому кожен перехожий, якщо пролунає сирена, може побачити де воно знаходиться і укритися на деякий час.

— Які основні вимоги є до укриття або сховища?

— Основні вимоги визначені керівними документами. Згідно з паспортом чи обліковою карткою захисної споруди там повинно бути водозабезпечення, одні споруди повинні мати запасний вихід, інші — ні. Це питання відноситься окремо до кожної захисної споруди.

У найпростіших укриттях порядок повинні підтримувати самі мешканці будинку, але їм можуть допомагати комунальні ЖЕКи. Наприклад, відремонтувати освітлення. Щоб там не було захаращення, щоб був запас води — це повинні зробити самі мешканці будинку.

— Після завершення бойових дій захисні споруди перевірялися?

— Так. Після завершення бойових дій у нас пройшли перевірки, які здійснювалися Державною службою з надзвичайних ситуацій України. Перевірено 36 споруд, які знаходяться на підприємствах, установах та організаціях, 6 захисних споруд — не готові за призначенням, оскільки мають пряме попадання ракет. Решта готова.

Що стосується комунальних підприємств, де знаходяться об’єкти критичної інфраструктури, вони всі перевірені, відповідають нормам. Робочий персонал комунальних підприємств, у разі виникнення надзвичайної ситуації, може укритися у цих захисних спорудах.

— Хто відповідає за споруду, якщо укриття знаходиться, наприклад, на об’єкті приватної власності?

— У такому випадку відповідальний власник цієї споруди. Це може бути якийсь магазин, фітнес-клуб чи щось інше. Він відповідає за укриття свого робочого персоналу, перехожих, які могли потрапити під обстріл. Тобто, відповідає безпосередньо керівник.

Джерело: сайт міськради Чернігова



Категорія: СОЦІУМ | Переглядів: 2106 | Теги: війна, бомбосхвища, Чернігів, електромережі | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar