реклама партнерів:
Головна » 2015 » Жовтень » 12 » 12 жовтня. Брифінг: Про відзначення 300-річчя освячення Катерининської церкви
13:57
12 жовтня. Брифінг: Про відзначення 300-річчя освячення Катерининської церкви
12 жовтня. Брифінг: Про відзначення 300-річчя освячення Катерининської церкви У 2015 році виповнюється 300 років від дня освячення Катерининської церкви м. Чернігова — визначної пам’ятки архітектури національного значення.
12 жовтня, у понеділок, у Катерининській церкві об 11:00 відбудеться брифінг щодо цієї події.

Спікери-доповідачі:
Ірина Должикова — директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації;
о. Роман — секретар Чернігівського єпархіального управління Української православної церкви Київського патріархату, протоієрей, настоятель кафедрального собору святої Катерини;
Юрій Соболь — генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповіднику «Чернігів стародавній»;
Ірина Шевчик — молодший науковий співробітник Національного архітектурно-історичного заповіднику «Чернігів стародавній».

Запрошуємо представників ЗМІ.

Довідково:
Катерининська церква споруджена на честь героїзму козаків Чернігівського полку, проявленого під час штурму турецької фортеці Азов у 1696 році під командуванням чернігівського полковника, наказного гетьмана Якова Лизогуба.
Церква освячена в 1715 р. чернігівським архієпископом Антонієм Стаховським на честь святої Катерини.

Храм неодноразово руйнувався, але значних перебудов не зазнав. Це найвизначніша в Україні пам’ятка стилю українського (козацького) відродження ХVІІ—ХVІІІ ст., що збереглася в автентичному вигляді, справила вирішальний вплив на розвиток української церковної архітектури ХVІІІ ст. й досі відіграє роль містобудівної домінанти історичного середмістя Чернігова.

Катерининська церква є об’єктом культурної спадщини національного значення, занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, перебуває на балансі Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

У 2006 році вона передана у безоплатне користування Козацькій православній громаді храму Св. Вмч. Катерини м. Чернігова УПЦ Київського патріархату.

Парафіяни церкви активно підтримали Євромайдан 2013 року, Революцію Гідності 2014 року та волонтерський рух з допомоги відродження української армії. За українськими традиціями та старовинним козацьким звичаєм у кафедральному соборі св. вмч. Катерини відспівують воїнів-земляків, які загинули в ході проведення АТО за незалежність та цілісність України.



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1439 | Теги: освячення, Катерининська церква, Чернігів | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar