реклама партнерів:
Головна » 2019 » Грудень » 16 » 16 грудня. Преподобного Іоанна мовчальника
16:37
16 грудня. Преподобного Іоанна мовчальника
16 грудня. Преподобного Іоанна мовчальника Сьогодні в нас преподобного Іоанна мовчальника, колишнього єпископа Колонійського.
Цей святий прожив довге життя і мав непросту долю. Він рано виявив бажання стати ченцем і рано осиротів. У досить молодому віці був призначений єпископом, але заздрість колег і підступність ворогів змусила його залишити посаду. Простим послушником оселився Іоанн у славетній лаврі преподобного Сави поблизу Єрусалима, потім 9 років перебував на самоті в пустелі, аж поки на запрошення Сави знову не повернувся в лавру. Там він упродовж 66-ти років наставляв братію і зцілював силою молитви всіх нужденних.

Колись у давнину в цей день намагалися якомога менше розмовляти. Українці свято вірили, що бувають лихі, недобрі, «порожні» години, в які не те, що не варто було щось починати, але й взагалі – ліпше було й рота не розтуляти, не промовляти жодного слова. Існувала й приказка: «У добру пору сказати, у погану помовчати». Дехто вірив, що якщо в цей день багато й без толку розмовляти, то нечиста сила може й голос вкрасти.

З іменинами вітайте Івана, Саву, Андрія, Миколу, Георгія.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 643 | Теги: прикмети, церковні свята | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar