реклама партнерів:
Головна » 2019 » Серпень » 19 » 19 серпня. Святкуємо Преображення Христове (Яблучний Спас)
14:10
19 серпня. Святкуємо Преображення Христове (Яблучний Спас)
19 серпня. Святкуємо Преображення Христове (Яблучний Спас) “Яблуні на Спаса з пазух витрясли / Яблука. Ті впали і лежать. / Православні бджоли й оси-вихрестки / З них збирають меду благодать. / Надкуси солодке і прославлене / Яблукове серце, надкуси. / Лиш бджоли побійся православної, / Як і тої вихрестки-оси” (Мар’яна Савка).
Ну ось: сьогодні вже святкуємо Преображення Христове, або як кажуть у народі – Великий (Яблучний) Спас — одне з 12 головних свят церковного календаря.

Здавна Спас мав і світське значення, пов’язане зі святом урожаю, що притаманно багатьом культурам світу. Красномовним свідченням цього є звичай освячувати в церкві дари природи: яблука, сливи, груші, обжинкові вінки, бджолині стільники тощо. Іноді на Спаса несли до церкви також мак, моркву, цибулю, лікарське зілля. З особливим нетерпінням чекали Спаса пасічники. Годилося напередодні Спаса дати меду сусідам, приятелям, вдовам, сиротам та немічним людям. Яблука до Спаса їсти було заборонено. Особливо це стосувалося жінок, у яких померли діти, і дівчат, що залишилися без матерів. Утім, не всюди в Україні свято відоме під назвою Спас. Приміром у деяких регіонах Закарпаття празник іменується тільки як Преображення. Тут не святять ні страв, ні овочів, хоч і святкують досить урочисто.

За матеріалами Укрінформ



Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1048 | Теги: Яблучний спас, прикмети, церковний календар | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar