реклама партнерів:
Головна » 2019 » Грудень » 1 » 1 грудня. Перший день календарної зими
10:12
1 грудня. Перший день календарної зими
1 грудня. Перший день календарної зими Нині в нас перше грудня — перший день календарної зими і останнього місяця року. Саме на грудень припадають найдовші й найглупіші ночі та найкоротші дні, серед яких і день зимового сонцестояння (21 грудня).

Колись груднем називався передостанній місяць року. У давньоруські часи початок зимового літочислення йменувався «студнем». Разом з тим, в активному вжитку співіснувало чимало діалектних найменувань. З-поміж них найбільш відомі: «лютень», «хмурень», «стужайло», «студений», «мостовик» тощо. На західноукраїнських землях користувалися ще однією назвою – «трусим».

Хоч давнє народне прислів’я і стверджує, що «сумний грудень у свято і в будень», але все одно, цей місяць позначений особливою атмосферою: тут і кінець року, і цілий цикл різдвяно-новорічних свят: третя Пречиста (4 грудня), Катерини (7), Передандрія (12), Андрія (13), Варвари (17), Сави (18), Миколая (19), Ганни (22) і, нарешті, Спиридона Сонцеворота (25 грудня). Тож грудень, так само як і січень, був здебільшого місяцем відпочинку. Як жартували українці — “Від Романа до Йордана — українська Рамадана”.

Існувало чимало приказок і прислів’їв про грудень: «То сніг, то дощ, то завірюха, бо вже зима коло вуха», «Грудень око снігом радує, а вухо морозом рве», «Сподівайся од нього добра, як від грудня тепла», «У грудні так тепло, як за лихим паном».

З іменинами вітайте Платона, Романа, Миколу.

За матеріалами Укрінформ
Фото з архіву "Чернігівського формату"




Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 587 | Теги: прикмети, церковні свята, зима | Рейтинг: 0.0/0
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar