реклама партнерів:
Головна » 2009 » Березень » 20 » Відбувся урочистий вечір з нагоди 370-річчя від Дня народження Гетьмана України Івана Степановича Мазепи
20:24
Відбувся урочистий вечір з нагоди 370-річчя від Дня народження Гетьмана України Івана Степановича Мазепи
Відбувся урочистий вечір з нагоди 370-річчя від Дня народження Гетьмана України Івана Степановича Мазепи У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М.М.Коцюбинського відбувся урочистий вечір з нагоди 370-річчя від Дня народження видатного військового та політичного діяча, мецената, Гетьмана України (1687-1709) Івана Степановича МАЗЕПИ.
Незважаючи на до сих пір неоднозначне ставлення частини нашого суспільства до цієї неординарної постаті, обласна влада та громадськість знайшли можливість вшанувати Гетьмана, його неоціненний внесок в майбутнє становлення української нації.
Прелюдією до відкриття заходу був виступ відомого кобзаря-лірника, Народного артиста України, лауреата Національної Премії ім. Т.Шевченка – Василя НЕЧЕПИ, який виконав «Думу про Батурин».
У вшануванні І.С.Мазепи взяли участь єпископ Чернігівський та Ніжинський владика ІЛАРІОН, заступник голови ОДА Олександр ШАНОЙЛО, голова Чернігівського осередку УНП Володимир СТУПАК, представник Інституту національної пам’яті Сергій БУТКО, зберігач відділу фондів Національного заповідника «Чернігів стародавній» Ольга ТРАВКІНА, голова обласної ради Всеукраїнського об’єднання ветеранів Михайло ДАНИЛЮК, поетеса Надія ГАЛКОВСЬКА.
У своїй доповіді про події тих буремних років, мотиви, що спонукали МАЗЕПУ до союзу із шведським королем КАРЛОМ ХІІ, оборону Батурина у листопаді 1709 р. та Полтавську битву докладно розповів один з головних мазепознавців України, редактор журналу «Сіверянський літопис» Сергій ПАВЛЕНКО.
Під час заходу залу музею прикрашав портрет молодого Івана Мазепи роботи митця С.ЗЕМЛЮКОВА із фондів обласного художнього музею.
У холі було розгорнуто виставку літератури, присвяченої Іванові Степановичу та його добі.
До уваги присутніх був концерт за участю тріо бандуристок «Лілея» з Філармонійного центру фестивалів та концертних програм та засл. артистки України Раїси РЕШЕТНЮК.
На заході був присутній начальник управління культури і туризму ОДА Сергій МОЙСІЄНКО.

І.Коцюбинський, http://kotsubinsky.at.ua/news/2009-03-20-48



Категорія: ПОДІЇ | Переглядів: 1148 | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar