11:11 Збираємо березовий сік | |
Щойно відтане земля, у стовбурах беріз починається рух соку - смачного і цілющого напою. З давніх-давен люди знали про корисні властивості "березових сліз", старалися напитися досхочу і заготовити про запас. Березовий сік багатий на необхідні для організму цукри, органічні кислоти, ферменти, солі кальцію, магнію, заліза, мікроелементи. Він руйнує сечові камені, ефективний при лікуванні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, печінки, жовчного міхура, нирок, недокрів'я, головного болю, цинги, бронхіту, туберкульозу легень, кашлю, а також при ревматизмі, радикуліті, подагрі, артриті. Березовій сік має кровотворну дію, сприяє швидкому очищенню організму від шкідливих речовин. Корисний він і при шкірних захворюваннях та запальних процесах різного походження, включаючи онкологічні хвороби. Березовий сік п'ють по 1 склянці 3-4 рази на день за півгодини до приймання їжі. При кашлі та простуді березовий сік уживають підігрітим, розбавляючи його молоком і додаючи невелику кількість борошна чи крохмалю. Ним полощуть горло при ангіні та інших захворюваннях горла і ротової порожнини. Зовнішньо березовий сік застосовують при екземі, ра-нах, що погано загоюються, трофічних виразках, псоріазі, нейродерміті, шкірній сверблячці, вуграх, золотусі. З березового соку роблять комп-реси, примочки, використовують його для промивання ран. Окрім того, березовий сік є гарним засобом від імпотенції. Він добре діє на людей у пе-ріод клімаксу. Якщо випивати хоча б по склянці соку на день, то зникнуть сонливість, відчуття втоми, дратівливість та інші супутні клімактеричні симптоми . Березовий сік справляє на організм не лише цілющу, а й тонізуючу дію, його можна пити всім охочим протягом 1-2 місяців без обмежень як звичайний напій. Для поліпшення смакових якостей його настоюють на листі м'яти, меліси, звіробою, липовому цвіті, плодах шипшини, змішують з фруктовими й овочевими соками. Найкорисніший березовий сік у свіжому вигляді, однак збирати його можна лише два тижні на рік, у першій-другій декаді квітня. Вживаючи його щодня, ви відчуєте прилив сил і бадьорості, помітите, як вас полишає слабкість і повертається радість життя. Втім не слід забувати й про природу. Існують правила заготівлі березового соку. Підсочувати можна ті берези, які через 5-7 років підуть на вирубування. Одне дерево рано навесні може дати кілька десятків літрів соку. В жодному разі не можна використовувати для заготівлі соку молоді берези: цілюща волога їм потрібна для росту. Найсолодший сік накопичується на висоті 1,5-2 м від землі. У цьому місці на стовбурі берези треба просвердлити буравчиком отвір завглибшки кілька сантиметрів і вставити у нього жолобок або трубочку, якими стікатиме сік у підготовлений посуд. Отвір бажано робити з північної сторони, оскільки там соку зазвичай буває значно більше. Інший спосіб - дотягнувшись до однієї з гілок берези, відрізати частину гілки добре загостреним ножем, а місце зрізу обмотати товстою ниткою. Кінець нитки опустити у підготовлений посуд, куди стікатиме сік. Після збирання соку необхідно щільно замастити отвір або надріз пластиліном, воском, господарським милом або забити його мохом. Це убереже дерево від проникнення в нього бактерій і різноманітних грибків. Свіжий березовий сік збе-рігають у холодному місці не більш як дві доби. Для тривалого зберігання його консервують, а також готують з нього квас і бальзам. ЗБРОДЖЕНИЙ БЕРЕЗОВИЙ СІК. КВАС. КОНСЕРВОВАНИЙ БЕРЕЗОВИЙ СІК З ХВОЄЮ. Аналогічним способом можна приготувати БЕРЕЗОВИЙ СІК, АРОМАТИЗОВАНИЙ М'ЯТОЮ, МЕЛІСОЮ, ЛИПОВИМ ЦВІТОМ. На літр соку знадобиться пучок сухої трави. Настоюють сік протягом п'яти-шести годин. Консервують так само, як і в попередньому рецепті. Джерело: "Сім"я і Дім", http://www.simya.com.ua/articles/17/5025/
| |
|
Всього коментарів: 0 | |