реклама партнерів:
Головна » 2009 » Березень » 28 » Збираємо березовий сік
11:11
Збираємо березовий сік
Збираємо березовий сік Щойно відтане земля, у стовбурах беріз починається рух соку - смачного і цілющого напою. З давніх-давен люди знали про корисні властивості "березових сліз", старалися напитися досхочу і заготовити про запас.
Березовий сік багатий на необхідні для організму цукри, органічні кислоти, ферменти, солі кальцію, магнію, заліза, мікроелементи. Він руйнує сечові камені, ефективний при лікуванні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, печінки, жовчного міхура, нирок, недокрів'я, головного болю, цинги, бронхіту, туберкульозу легень, кашлю, а також при ревматизмі, радикуліті, подагрі, артриті. Березовій сік має кровотворну дію, сприяє швидкому очищенню організму від шкідливих речовин. Корисний він і при шкірних захворюваннях та запальних процесах різного походження, включаючи онкологічні хвороби.
Березовий сік п'ють по 1 склянці 3-4 рази на день за півгодини до приймання їжі. При кашлі та простуді березовий сік уживають підігрітим, розбавляючи його молоком і додаючи невелику кількість борошна чи крохмалю. Ним полощуть горло при ангіні та інших захворюваннях горла і ротової порожнини.
Зовнішньо березовий сік застосовують при екземі, ра-нах, що погано загоюються, трофічних виразках, псоріазі, нейродерміті, шкірній сверблячці, вуграх, золотусі. З березового соку роблять комп-реси, примочки, використовують його для промивання ран.
Окрім того, березовий сік є гарним засобом від імпотенції. Він добре діє на людей у пе-ріод клімаксу. Якщо випивати хоча б по склянці соку на день, то зникнуть сонливість, відчуття втоми, дратівливість та інші супутні клімактеричні симптоми .
Березовий сік справляє на організм не лише цілющу, а й тонізуючу дію, його можна пити всім охочим протягом 1-2 місяців без обмежень як звичайний напій. Для поліпшення смакових якостей його настоюють на листі м'яти, меліси, звіробою, липовому цвіті, плодах шипшини, змішують з фруктовими й овочевими соками. Найкорисніший березовий сік у свіжому вигляді, однак збирати його можна лише два тижні на рік, у першій-другій декаді квітня. Вживаючи його щодня, ви відчуєте прилив сил і бадьорості, помітите, як вас полишає слабкість і повертається радість життя. Втім не слід забувати й про природу. Існують правила заготівлі березового соку.
Підсочувати можна ті берези, які через 5-7 років підуть на вирубування. Одне дерево рано навесні може дати кілька десятків літрів соку. В жодному разі не можна використовувати для заготівлі соку молоді берези: цілюща волога їм потрібна для росту.
Найсолодший сік накопичується на висоті 1,5-2 м від землі. У цьому місці на стовбурі берези треба просвердлити буравчиком отвір завглибшки кілька сантиметрів і вставити у нього жолобок або трубочку, якими стікатиме сік у підготовлений посуд. Отвір бажано робити з північної сторони, оскільки там соку зазвичай буває значно більше. Інший спосіб - дотягнувшись до однієї з гілок берези, відрізати частину гілки добре загостреним ножем, а місце зрізу обмотати товстою ниткою. Кінець нитки опустити у підготовлений посуд, куди стікатиме сік.
Після збирання соку необхідно щільно замастити отвір або надріз пластиліном, воском, господарським милом або забити його мохом. Це убереже дерево від проникнення в нього бактерій і різноманітних грибків.
Свіжий березовий сік збе-рігають у холодному місці не більш як дві доби. Для тривалого зберігання його консервують, а також готують з нього квас і бальзам.

ЗБРОДЖЕНИЙ БЕРЕЗОВИЙ СІК.
Березовий сік проціджують у чисті бутлі і зброджують при температурі 10-15 градусів протягом двох-трьох тижнів. Шийку бутлів обтягують тканиною. Цукор для бродіння додавати не потрібно, але стежити за процесом необхідно, оскільки в окремих випадках на поверхні рідини утворюється плівка плісняви. Напій виходить кислуватим, з приємним ароматом. Зберігають його у холодному місці.

КВАС.
Березовий сік нагрівають до 35 градусів, кладуть у нього дріжджі з розрахунку 15-20 г на літр соку. Закваску ставлять на 3-4 дні у холодне місце, потім розливають в ємності й консервують.
БАЛЬЗАМ. На відро березового соку беруть 3 кг цукру, 2 літри вина, 4 дрібно нарізані лимони із шкіркою. Всі компоненти кладуть у бочку або емальовану каструлю і ставлять на два місяці в погріб або будь-яке інше холодне місце. Після закінчення цього терміну продукт розливають у пляшки, закупорюють і кладуть їх боком у те саме холодне місце. Через три тижні бальзам готовий до вживання.

КОНСЕРВОВАНИЙ БЕРЕЗОВИЙ СІК З ХВОЄЮ.
Свіжі річні паростки сосни добре промивають, потім ошпарюють окропом, щоб видалити воскоподібний наліт, знову полощуть спочатку в гарячій, а потім холодній воді і складають в ємність. На літр березового соку знадобиться 50-60 г хвої. Свіжий сік нагрівають до 80 градусів і заливають хвою. Настоюють протягом шести-семи годин, після чого проціджують, додають 50 г цукру і 1-2 г лимонної кислоти. Розливають сік у бутлі та пастеризують 25 хвилин при температурі 90-95 градусів.

Аналогічним способом можна приготувати БЕРЕЗОВИЙ СІК, АРОМАТИЗОВАНИЙ М'ЯТОЮ, МЕЛІСОЮ, ЛИПОВИМ ЦВІТОМ. На літр соку знадобиться пучок сухої трави. Настоюють сік протягом п'яти-шести годин. Консервують так само, як і в попередньому рецепті.
Зберігають березовий сік і напої з нього у темному прохолодному приміщенні.

Джерело: "Сім"я і Дім", http://www.simya.com.ua/articles/17/5025/



Категорія: Медицина | Переглядів: 2374 | Рейтинг: 5.0/1
Допомога проекту Чернігівський Формат - благодійний внесок

QR-код посилання на сторінку
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.



Всього коментарів: 0
avatar